Zomrel profesor Pilka (†81), ktorý 'porodil' prvé dieťa zo skúmavky v ČSSR

NETKY.SK • 28 Október 2014, 09:32 • 2 min
Zomrel profesor Pilka (†81), ktorý 'porodil' prvé dieťa zo skúmavky v ČSSR

ZLÍN - Vo veku 81 rokov zomrel priekopník umelého oplodnenia profesor Ladislav Pilka. Jeho úmrtie potvrdil riaditeľ zlínskej kliniky reprodukčnej medicíny David Rumpík, ktorého Pilka učil a spolupracoval s ním, informoval v pondelok spravodajský server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Profesor Pilka sa preslávil tým, že v roku 1982 umožnil v Brne so svojím tímom narodenie prvého dieťaťa zo skúmavky vo vtedajšom Československu aj v celom komunistickom bloku. "Naše prvé deti zo skúmavky vznikali doslova na kolene. V Československu vtedy nebol dostupný žiadny materiál, špeciálne striekačky som zohnal na Slovensku v Starej Turej a naše sestričky ich museli dopilovať, aby sme dosiahli potrebnú špicatosť. Hadičky som zohnal od vojakov a špeciálnu komôrku, kde sa spojuje vajíčko so spermiou, vyrobil kolega v tíme," opísal pred dvoma rokmi profesor Pilka podmienky, za akých pracovali v brnianskej pôrodnici na Obilnom trhu.

 

Profesor Pilka dosiahol aj svetové prvenstvo - spolu s ďalšími kolegami zaviedol metódu GIFT, čo je prenos pohlavných buniek do vajcovodu. Profesor Pilka dostal za tento úspech celý rad vyznamenaní - v roku 1998 ho ocenila Svetová organizácia pre liečbu neplodnosti v americkom San Franciscu a v roku 2000 mu český minister školstva udelil medailu I. stupňa za odbornú pedagogickú a vedecko-výskumnú činnosť.
      

Ku koncu svojej kariéry pôsobil ako prednosta Kliniky reprodukčnej medicíny a gynekológie v moravskom Zlíne. Bol tiež členom Centrálnej etickej komisie ministerstva zdravotníctva Českej republiky, približujú Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies