Zomrel producent a režisér Menahem Golan

NETKY.SK • 9 August 2014, 17:11 • 2 min
Zomrel producent a režisér Menahem Golan

TEL AVIV - Vo veku 85 rokov zomrel v piatok v Tel Avive izraelský filmový producent a režisér Menahem Golan.

slovakia

left justify in out

Počas rodinnej návštevy stratil Golan vedomie a už sa ho nepodarilo oživiť, informovali dnes izraelské médiá. 
      

Narodil sa v meste Tiberias (Tabaríja) vo vtedajšej Palestíne, ktoré leží pri Galilejskom jazere. Spolu s  bratrancom Joramom Globusom šéfoval v rokoch 1979-1989 legendárnej hollywoodskej produkčnej spoločnosti Cannon. V čase veľkého dopytu po nových filmoch Cannon produkovala vyše 40 snímok ročne; väčšinou to boli nízkonákladové akčné filmy s množstvom násilia a sexu. 
      

Hviezdy ako Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme či Sharon Stoneová vďačia za svoje objavenie ambicióznemu Golanovi, ktorý pôvodne pracoval ako asistent režiséra Rogera Cormana. Produkoval okolo 200 filmov (Krvavý šport, Kobra, druhú až piatu časť série Prianie smrti a iné) a 44 aj režíroval (napríklad Delta Force, Do útoku či Vládcovia vesmíru). 
      

Spoločnosť Cannon vlastnila v čase svojho rozkvetu v 1200 kín v Spojených štátoch a Európe a ročne zarábala takmer miliardu dolárov. Nákladné projekty, ako opulentná dráma Otello (1986) Franca Zeffirelliho, kritikou odmietnutý dobrodružný film Piráti (1986) Romana Polanského alebo prepadák Superman 4 (1987) jej však vyrobili veľké dlhy. 
      

Golan a Globus firmu nakoniec predali distribučnej spoločnosti Pathé. Medzi oboma bratrancami zavládli nezhody, no neskôr sa opäť zmierili. Golan sa vrátil v polovici 90. rokov do Izraela. Do roku 2008 nakrútil ďalšie filmy, napríklad The Versace Murder (1998) s Francom Nerom v hlavnej úlohe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies