Zomrel priekopník moderného tanca Pavel Šmok

NETKY.SK • 4 Apríl 2016, 17:37 • 2 min
Zomrel priekopník moderného tanca Pavel Šmok

PRAHA - Vo veku 88 rokov zomrel v noci nadnes choreograf, zakladateľ Pražského komorného baletu a jeden z najznámejších českých priekopníkov moderného tanca Pavel Šmok.

slovakia

left justify in out

Oznámil to Pražský komorný balet, ktorý Šmok viedol 20 rokov. Informácie priniesol spravodajský portál Českej televízie (ČT). Bol hercom aj juniorským majstrom v krasokorčuľovaní, vystupoval ako hviezda v ľadových revue a tancoval folklór, ale slávu získal najmä ako choreograf, tanečník baletu a pedagóg.

 

Po nástupe normalizácie v ČSSR prijal Šmok angažmán vo švajčiarskom Bazileji a stál tam v čele baletného súboru, po návrate do Československa založil Pražský komorný balet. Po skromných začiatkoch a bez dotácií sa súbor pod jeho vedením rokmi vypracoval na známych "Šmokovcov". Skupina presadzovala súčasné smery v modernom tanci a postupne sa stala najslávnejším českým tanečným súborom na svete.


Zosnulý umelec vychoval desiatky vynikajúcich interpretov, pôsobil ako profesor na Akadémii múzických umení v Prahe. Pavel Šmok sa narodil v roku 1927 v slovenskej Levoči v rodine českého stavebného inžiniera. Absolvoval tam základnú školu, ale po vyhlásení Slovenského štátu v roku 1939 sa rodina presťahovala do Prahy. Časť gymnaziálneho obdobia prežil v Bratislave.


Šmok v minulosti vysvetlil, že v Pražskom komornom balete presadzovali mnoho pohybov, ktoré pochádzali z iných odborov, napríklad zo športu a akrobacie. Dodal, že si vyberali hudbu, ktorá nebola zložená pre balet, napríklad Glagolskú omšu Leoša Janáčka. Za socializmu pôsobili Šmokove choreografie "ako zjavenie" - aj keď podľa klasikov baletu bol "kacírom", ktorý porušoval platné pravidlá, napísal portál ceskatelevize.cz.

 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies