Zomrel posledný žijúci sovietsky vojak zapojený do oslobodenia tábora smrti v Osvienčime

NETKY.SK • 7 Jún 2021, 09:29 • 2 min
Zomrel posledný žijúci sovietsky vojak zapojený do oslobodenia tábora smrti v Osvienčime

BERLÍN - Vo veku 98 rokov skonal David Dushman, posledný žijúci sovietsky vojak podieľajúci sa na oslobodení nacistického tábora smrti v Osvienčime. V nedeľu to potvrdila židovská komunita v nemeckom Mníchove a Hornom Bavorsku.

slovakia

left justify in out

Dushman zomrel v sobotu v mníchovskej nemocnici, symbolicky v predvečer 77. výročia vylodenia spojencov v Normandii. „Každý svedok histórie predstavuje stratu, ale rozlúčka s Davidom Dushmanom je obzvlášť bolestivá,“ uviedla Charlotte Knoblochová, bývalá šéfka nemeckej Ústrednej rady Židov.

 

img
 

David Dushman bol členom židovskej Červenej armády a 27. januára 1945 viedol tank cez elektrické ploty nacistického koncentračného tábora. V tom čase mal iba 21 rokov a pomohol zachrániť životy tých, ktorí boli uväznení počas fašistického režimu. Neskôr pripustil, že spolu s ďalšími vojakmi si v tej chvíli neuvedomili dôležitosť toho, čo sa stalo v Osvienčime.

 

img


„Všade boli kostry. Potkýnali sa okolo budov, sedeli, ležali medzi mŕtvymi. Strašné. Hneď sme im podali všetky konzervy, čo sme mali, a okamžite sme šli ďalej  loviť fašistov,“ povedal Dushman v roku 2015 počas rozhovoru pre mníchovský denník Süddeutsche Zeitung.

 

Nacisti v rokoch 1940 - 1945 zavraždili v Osvienčime viac ako milión ľudí, väčšinou Židov deportovaných z rôznych kútov Európy.

Dushman bol ešte predtým počas druhej svetovej vojny súčasťou viacerých vojenských operácií vrátanie bitiek pri Stalingrade a Kursku. Trikrát bol vážne zranený, ale napokon prežil vojnu, ako jeden zo 69 vojakov divízie, ktorá pôvodne mala 12-tisíc členov.

Po vojne Dushman pôsobil štyri dekády ako tréner ženského národného šermiarskeho družstva Sovietskeho zväzu a na olympijských hrách 1972 bol svedkom útoku palestínskych teroristov na izraelských športovcov. Pravidelne oprašoval svoje vojenské vyznamenania, aby sa mohol zúčastňovať na stretnutiach veteránov a pripomínať mladším generáciám hrôzy holokaustu.

 

Prečítajte si tiež: Útok na Reinharda Heydricha s krycím názvom operácia Antropoid



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies