Zomrel posledný žijúci člen posádky potopenej bojovej lode USS Arizona

NETKY.SK • 10 Február 2015, 07:13 • 2 min
Zomrel posledný žijúci člen posádky potopenej bojovej lode USS Arizona

SACRAMENTO - Joseph Langdell, posledný žijúci člen posádky bojovej lode USS Arizona, ktorá bola najviac poškodená pri japonskom nálete na Pearl Harbor v roku 1941, zomrel už 4. februára vo veku 100 rokov v ošetrovateľskom zariadení v severnej Kalifornii. Oznámil to v pondelok jeho syn Ted na Facebooku.

slovakia

left justify in out

"Mal 100 rokov, tri mesiace a 24 dní," napísal podľa agentúry Reuters Ted Langdell. Joseph Langdell mal v čase útoku, ku ktorému došlo 7. decembra a znamenal vstup Spojených štátov do druhej svetovej vojny, 27 rokov. Podľa webovrej stránky zriadenej na počesť tých, ktorí slúžili na palube lode,  bol svedkom toho, ako sa Arizona potopila iba za deväť minút. Hoci okamžite začal zachraňovať svojich kolegov, nezabránil smrti 1177 mužov.
      

Loď dostala tri nepriame a dva priame zásahy 800-kilogramovými bombami. Doteraz je na mieste, kde sa v roku 1941 potopila.
      

Po odchode z aktívnej služby Langdell až do dôchodkového veku prevádzkoval predajnňu nábytku. S manželkou Libby, ktorá zomrela pred dvoma rokmi, mal dvoch synov - Johna Marka a Teda. Tí na Facebook pravidelne umiestňovali príspevky o svojom otcovi a sú spoluautormi životopisu na stránke venovanej USS Arizona.    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies