Zomrel posledný východonemecký minister obrany Heinz Kessler

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 13:21 • 2 min
Zomrel posledný východonemecký minister obrany Heinz Kessler

BERLÍN - Vo veku 97 rokov zomrel v utorok v Berlíne posledný východonemecký minister obrany Heinz Kessler. Oznámilo to dnes berlínske vydavateľstvo Eulenspiegel, ktoré tomuto niekdajšiemu funkcionárovi a neochvejnému obhajcovi komunistického režimu vydalo publikáciu Bez múru by bola vojna.

slovakia

left justify in out

Kessler bol ministrom obrany Nemeckej demokratickej republiky (NDR) v rokoch 1985-1989, pričom od roku 1986 bol tiež členom politbyra vládnucej Socialistickej jednotnej strany Nemecka (SED). Predtým než sa stal ministrom pôsobil tiež dlhé roky v armáde a vykonával aj post viceministra obrany.

 

Po páde berlínskeho múru ho spolu s mnohými ďalšími zo SED vylúčili. Tento bývalý armádny generál bol zároveň v septembri 1993 odsúdený na sedem a pol roka väzenia pre spoluvinu v prípade streľby na utečencov na hranici medzi vtedajšou NDR a Nemeckou spolkovou republikou.

 

Kauzou sa zaoberal dokonca Európsky súd pre ľudské práva, ktorý však potvrdil rozsudok krajského súdu v Berlíne, ako v prípade Kessler, tak aj v prípade najvyššieho štátneho a straníckeho predstaviteľa NDR Egona Krenza, ktorý bol odsúdený na päťročné väzenie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies