Zomrel posledný väzeň z vyhladzovacieho tábora Treblinka

NETKY.SK • 21 Február 2016, 11:12 • 2 min
Zomrel posledný väzeň z vyhladzovacieho tábora Treblinka

JERUZALEM - Vo veku 93 rokov zomrel v Izraeli Samuel Willenberg, posledný z bývalých väzňov, ktorý prežil nacistický vyhladzovací tábor Treblinka.

slovakia

left justify in out

Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na príbuzných zosnulého.


Willenberg sa narodil v roku 1923 v poľskom meste Čenstochová. V roku 1942 ho nemeckí nacisti uväznili vo vyhladzovacom tábore Treblinka. Nasledujúceho roku sa zúčastnil na tamojšej vzbure väzňov, ako jednému z mála sa mu podarilo sa mu ujsť a zapojiť sa do činnosti poľského odboja. V roku 1944 aktívne bojoval proti nacistom v rámci varšavského povstania.


Pät rokov po vojne emigroval do Izraela, kde získal renomé najmä ako sochár, ktorého diela sa často vracali k problematike holokaustu.


Willenberg zomrel v piatok a zanechal po sebe manželku, dcéru a tri vnúčatá. Pochovajú ho v pondelok na cintoríne neďaleko stredoizraelského mesta Netanja, uviedli noviny Times of Israel.


Tábor Treblinka sa nachádzal približne 100 kilometrov od Varšavy. Fungoval relatívne krátko, len od júla 1942 do októbra 1943. Napriek tomu v tamojších plynových komorách systematicky zavraždili približne 875.000 ľudí, z veľkej väčšiny židovského pôvodu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona