Zomrel posledný rumunský kráľ Michal I.; trón opustil pred 70 rokmi

NETKY.SK • 5 December 2017, 14:18 • 2 min
Zomrel posledný rumunský kráľ Michal I.; trón opustil pred 70 rokmi

BUKUREŠŤ - Vo veku 96 rokov zomrel v švajčiarskom meste Aubonne bývalý rumunský kráľ Michal I., ktorý vládol svojej krajine v mladom veku počas druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Michal I. bol jedným z mála žijúcich vodcov z daného obdobia. Jeho rodinní príslušníci vlani vyhlásili, že bývalý monarcha trpí leukémiou a ďalším druhom rakovinového ochorenia. V ostatnom čase sa stiahol z verejného života a všetky svoje povinnosti delegoval na svoju najstaršiu dcéru Margaretu.

 

Michal I. pochádzal z dynastie Hohenzollernovcov-Sigmaringenovcov a bol pravnukom britskej kráľovnej Viktórie. Po prvý raz sa ujal trónu v roku 1927 ako šesťročný po tom, ako jeho otec Karol II. utiekol s milenkou a vzdal sa svojich práv na trón. Vládol však len tri roky. Znovu sa stal kráľom v roku 1940, keď Karol II. opätovne abdikoval. Po druhýkrát Michal I. vládol do roku 1947, keď ho komunisti prinútili odstúpiť a odísť do švajčiarskeho exilu. Vlasť navštívil až po páde totalitného režimu v roku 1989.

 

Jeho manželka, kráľovná Anna, zomrela vlani vo veku 92 rokov. Panovnícky pár mal spolu päť dcér. V exile Michal I. pracoval ako farmár, pilot, podnikateľ a maklér.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies