Zomrel posledný člen posádky, ktorá zhodila bombu na Hirošimu

NETKY.SK • 30 Júl 2014, 07:11 • 2 min
Zomrel posledný člen posádky, ktorá zhodila bombu na Hirošimu

WASHINGTON - V Spojených štátoch v utorok zomrel posledný člen posádky lietadla Enola Gay, ktoré zhodilo jadrovú bombu na japonské mesto Hirošima.

slovakia

left justify in out

Theodore Van Kirk, prezývaný aj Holanďan, skonal v domove dôchodcov v štáte Georgia vo veku 93 rokov. V minulosti sa pre americké médiá vyjadril, že podobná zbraň by už nikdy nemala byť použitá. Jej zhodenie počas druhej svetovej vojny však obhajoval a označil to za "menšie zlo" v porovnaní s tým, čomu by Japonsko muselo v opačnom prípade čeliť. Na palube Enoly Gay sa celkovo nachádzalo 12 členov posádky, pričom samotný Van Kirk mal v tom čase len 24 rokov.

 

K zhodeniu atómovej bomby nad Hirošimou prišlo 6. augusta 1945. O tri dni neskôr Američania zhodili atómovú bombu aj na druhé japonské mesto Nagasaki. Krajina napokon 15. augusta kapitulovala, čím sa definitívne skončila druhá svetová vojna. Japonsko je dodnes jedinou krajinou, ktorá sa stala terčom jadrového útoku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona