Zomrel oscarový režisér Malik Bendjelloul

NETKY.SK • 14 Máj 2014, 08:51 • 2 min
Zomrel oscarový režisér Malik Bendjelloul

ŠTOKHOLM - Vo veku 36 rokov zomrel v utorok v Štokholme režisér dokumentárnych filmov a držiteľ Oscara Malik Bendjelloul. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na švédske policajné zdroje.

slovakia

left justify in out

Bližšie informácie o Bendjelloulovej smrti odmietla polícia poskytnúť, ale zároveň vylúčila možnosť, že by v prípade režisérovho úmrtia mala podozrenie na cudzie zavinenie.
      

Malik Bendjelloul sa venoval režírovaniu dokumentárnych filmov, v ktorých sa tematicky zameriaval na predstaviteľov rôznych žánrov populárnej hudby. Svoj prvý film nakrútil v roku 2001 a venoval ho priekopníkom elektronickej hudby, nemeckej skupine Kraftwerk. 
      

Po režisérskom debute nasledoval filmový seriál o histórii heavy metalu a niekoľko samostatných dokumentov, na ktorých spolupracoval napríklad s Björk, Stingom, Madonnou či U2. 
      

Bendjelloulov portrét Alfreda Merhanova, muža žijúcehu 18 rokov na parížskom letisku Charlesa de Gaulla, inšpiroval režiséra Stevena Spielberga k nakrúteniu tragikomédie Terminál v hlavnej úlohe s Tomom Hanksom.
      

Najväčšiu slávu a zároveň aj Oscara za dokumentárny film priniesla Bendjelloulovi snímka Pátranie po Sugar Manovi (Searching for Sugar Man) z roku 2012.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies