Zomrel oscarový filmový producent Richard D. Zanuck

NETKY.SK • 14 Júl 2012, 19:53 • 2 min
Zomrel oscarový filmový producent Richard D. Zanuck

Zomrel oscarový filmový producent Richard D. Zanuck - Zaujímavosti Hollywoodsky producent Richard D.

slovakia

left justify in out

img

Hollywoodsky producent Richard D. Zanuck v piatok dostal infarkt a vo svojom dome v Beverly Hills zomrel. Na 77-ročného držiteľa Oscara, ktorý má za sebou prácu na filmoch ako Čeľuste (1975), Šofér slečny Daisy (1989) alebo Alica v krajine zázrakov (2010), s láskou spomínajú mnohí jeho kolegovia.

Jedným z nich je režisér legendárnych Čeľustí Steven Spielberg. "Naučil ma všetko, čo viem o produkovaní. Bol jedným z najčestnejších a najvernejších mužov v jeho profesii a za svojich režisérov bojoval až do posledného dychu. Bol základným kameňom nášho priemyslu," uviedol. Filmára Tima Burtona, ktorý so Zanuckom spolupracoval na spomínanej Alici v krajine zázrakov a filmoch Planéta opíc (2001), Veľká ryba (2003), Charlie a továreň na čokoládu (2005), Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street (2007) a Temné tiene (2012), správy o producentovom úmrtí prekvapili a zarmútili. "Som v šoku a bolí ma srdce z toho, že Richard Zanuck zomrel. Bol pre mňa ako rodina - učiteľ, priateľ a vzor. Richard bol výnimočný a úžasný človek a nikto už nikdy nebude ako on," vyjadril sa.

Richard D. Zanuck bol synom herečky Virginie Fox a riaditeľa filmového štúdia 20th Century Fox Darryla F. Zanucka. V roku 1967 sa stal prezidentom tejto spoločnosti, no keďže sa mu nedarilo, otec ho vyhodil. V roku 1972 založil spolu s Davidom Brownom The Zanuck/Brown Company a spolu produkovali Spielbergove Čeľuste alebo Sugarlandský expres (1974) či úspešné snímky Rozsudok (1982), Záhadné mušle (1985) alebo Šofér slečny Daisy (1989), ktorá od Akadémie filmových umení a vied dostala štyri Oscary vrátane toho pre najlepší film. Akadémia im obom udelila Irving G. Thalberg Memorial Award. Po rozpade ich spoločnosti Zanuck naďalej pokračoval v produkovaní a okrem spomenutých má na konte filmy ako Pravda zabíja (1999), Krvavá voľba (2000), Vláda ohňa (2002), Cesta do zatratenia (2002), Yes Man (2008) alebo pripravovaný horor Hidden.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies