Zomrel operný spevák Pavol Mauréry, otec Zuzany Mauréry

NETKY.SK • 15 December 2017, 16:22 • 2 min
Zomrel operný spevák Pavol Mauréry, otec Zuzany Mauréry

BRATISLAVA - Vo veku 82 rokov zomrel bývalý popredný sólista Opery Slovenského národného divadla Pavol Mauréry.

slovakia

left justify in out

Pavol Mauréry sa narodil 21. mája 1935 v Solivare pri Prešove. Štúdium koncertného a operného spevu absolvoval na VŠMU v Bratislave v triede Janka Blaha. V rokoch 1953 až 1960 bol členom speváckeho zboru Slovenskej filharmónie, neskôr pôsobil vo Vojenskom umeleckom súbore a na Novej scéne.

 

Umelecky napredoval, keď sa v roku 1971 stal sólistom Opery štátneho divadla v Košiciach. Následne dostal angažmán v Erfurte a od sezóny 1978/79 v Opere SND, kde pôsobil až do odchodu do dôchodku.

 

Pavol Mauréry bol manželom sopranistky Dariny Markovičovej a otcom herečky Zuzany Maréryovej.

 

Bratislavské publikum si Mauréryho pamätá z jeho kreácií Schaunarda (Bohéma), Sebastiana (Nížina), Lorda Enrica Ashtona (Lucia di Lammermoor), Markíza Posu (Don Carlos), Vladislava (Dalibor), Belcoreho (Nápoj lásky), Dona Giovanniho, Alfia (Sedliacka česť), Holanďana (Blúdiaci Holanďan), ďalej Renata (Maškarný bál), Scarpiu (Tosca), Rigoletta či Sharplessa (Madama Butterfly).

Úspešné boli aj jeho naštudovania postáv pre televízne inscenácie opier Rigoletto, Dreváky, Bačovské žarty, Jolanta, Apatekár. Ako sólista hosťoval v mnohých krajinách Európy. Počas svojho sólistického pôsobenia na slovenských operných scénach bol aj vítaným hosťom na koncertoch Slovenskej filharmónie a Štátnej filharmónie v Košiciach.

"Slovenská kultúra stráca v Pavlovi Maurérym výraznú individualitu, ktorá sa navždy zapísala do dejín nášho operného a koncertného umenia – a jeho kolegovia vzácnu, hlboko ľudskú osobnosť," vyjadrilo sa SND na pamiatku Pavla Mauréryho.
 

O úmrtí umelca informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková. Posledná rozlúčka bude v piatok 22. decembra o 11:00 v historickej budove SND a o 15:15 v bratislavskom krematóriu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies