Zomrel oceňovaný režisér Peter Bogdanovich

NETKY.SK • 7 Január 2022, 06:47 • 2 min
Zomrel oceňovaný režisér Peter Bogdanovich

LOS ANGELES - Bogdanovich patril k autorom obdobia nazývaného Nový Hollywood, postklasický Hollywood či americká nová vlna z konca 60. do raných 80. rokov 20. storočia, keď sa v kinematografii presadila nová generácia mladých filmárov ako William Friedkin, Robert Altman, Brian De Palma, George Lucas, Martin Scorsese, Steven Spielberg, Michael Cimino či Francis Ford Coppola.

slovakia

left justify in out

Vo veku 82 rokov zomrel uznávaný americký filmový režisér, kritik a herec Peter Bogdanovich. O jeho úmrtí podľa agentúry AFP informoval vo štvrtok jeho agent. Bogdanovich, syn imigrantov, ktorí ušli z Európy pred nacistami, vyštudoval herectvo a spočiatku sa venoval filmovej kritike, napokon sa sústredil na režírovanie filmov.

 

img

 

Autorsky debutoval snímkou Terče (Targets, 1967), preslávilo ho však až Posledné filmové predstavenie (The Last Picture Show,  1971) – film nominovali na Oscara v ôsmich kategóriách, pričom cenu získal napokon v dvoch. V roku 1990 nakrútil jeho pokračovanie pod názvom Texasville.

 

Prečítajte si tiež: Vojvodkyňa Meghan dostane odškodné od bulváru. Koľko zaplatia?

 

Po bláznivej komédii Čo ďalej, pán doktor? (What's Up, Doc? - 1972) s Barbrou Streisandovou, nostalgickom Papierovom mesiaci (Paper Moon - 1973), kde za svoju rolu získala cenu Oscar len 10-ročná Tatum O'Nealová, kostýmovom príbehu Daisy Millerová (Daisy Miller -1974) a Nickelodeon (1976), začala Bogdanovichova kariéra upadať. Vo veľkej miere to spôsobila násilná smrť modelky Playboya Dorothy Strattenovej, s ktorou mal Bogdanovich pomer a ktorú zavraždil jej manžel. K tragédii došlo pred uvedením Bogdanovichovho filmu A všetci sa smiali (They All Laughed): Strattenová v tejto snímke účinkovala vo svojej prvej hlavnej role po boku Audrey Hepburnovej.

 

 

Neskôr sa Bogdanovich stal známym aj medzi mladšími filmovými a televíznymi fanúšikmi, keď hral psychiatra v seriáli Sopranovci a dídžeja vo filme Kill Bill režiséra Quentina Tarantina.

 

Možno vás zaujme: Zomrela pani Gertrude, ktorá prežila holokaust a bojovala proti krajnej pravici

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona