Zomrel nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu Gary Becker

NETKY.SK • 5 Máj 2014, 07:01 • 2 min
Zomrel nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu Gary Becker

CHICAGO - Vo veku 83 rokov zomrel cez víkend v Chicagu nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu a profesor Chicagskej univerzity Gary Becker. Oznámila to v nedeľu oficiálna internetová stránka univerzity.

slovakia

left justify in out

Beckerov nevlastný syn uviedol, že Gary Becker zomrel v sobotu v Northwestern Memorial Hospital na komplikácie po dlhej chorobe. Ako jeden z prvých sa Becker v rámci svojho odboru zaoberal problémami, ktoré boli do tej doby považované skôr za súčasť sociológie, napríklad rasovou diskrimináciou, kriminalitou alebo organizáciou rodiny. Tiež ako jeden z prvých propagoval štúdium ľudského kapitálu.

 

Becker získal Nobelovu cenu v roku 1992 za rozšírenie mikroekonomickej analýzy na rad aspektov ľudského správania a interakcie, vrátane netrhového správania. Bol aj členom Pápežskej akadémie vied a Národnej akadémie vied USA. Dostal i ďalšie ocenenia, okrem iného Medailu Johna Batesa Clarka (1967), National Medal of Science (2000) či a Prezidentskú medailu slobody (2007).

 

Becker sa narodil v Pottsville v štáte Pensylvánia v roku 1930. Získal bakalársky titul z matematiky na Princetonskej univerzite a magisterský titul a doktorát na Chicagskej univerzite. Učil na Columbia University a robil výskum pre neziskovú organizáciu National Bureau of Economic Research (Národný úrad pre ekonomický výskum).

 

Predtým, ako Becker koncom 50. rokov publikovať svoje myšlienky, väčšina akademikov považovala návyky a emócie, resp. iracionalitu za hlavné faktory ľudského správania. Kľúčom jeho výskumu bola teória, že ľudské správanie sa riadi rovnakými racionálnymi princípmi, či už ide o domácnosť, firmu alebo organizáciu. Aj keď boli tieto názory spočiatku prijímané s nedôverou, jeho práca ovplyvnila sociológiu, demografiu a kriminológiu. 

 

Becker napísal množstvo diel a článkov, napríklad The Economics of Discrimination (Ekonomika diskriminácie, 1957), Human Capital (Ľudský kapitál, 1964) alebo Treatise on the Family (Pojednanie o rodine, 1981).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies