Zomrel nositeľ Nobelovej ceny za chémiu Irwin Rose

NETKY.SK • 3 Jún 2015, 11:04 • 2 min
Zomrel nositeľ Nobelovej ceny za chémiu Irwin Rose

DEERFIELD - Vo veku 88 rokov zomrel americký biochemik Irwin Rose, ktorý v roku 2004 získal Nobelovu cenu za objav spôsobu, akým bunky ničia nežiaduce bielkoviny.

slovakia

left justify in out

Boli tým položené základy pre vývoj nových liečebných postupov pri ochoreniach, ako sú rakovina krčka maternice alebo cystická fibróza, uviedla dnes agentúra AP. Rose zomrel v spánku v utorok nadránom v meste Deerfield v americkom štáte Massachussetts, informovala hovorkyňa Kalifornskej univerzity v meste Irwin (UCI), kde Rose pôsobil ako výskumný pracovník.

 

Rose disponoval "ohromujúcim intelektom a nekonečnou zvedavosťou v otázkach zásadných biologických a chemických procesov, ktoré sú základom života," uviedol vo vyhlásení rektor UCI Howard Gillman. Každá ľudská bunka obsahuje približne 100.000 rôznych bielkovín, ktoré vykonávajú funkcie, ako je urýchľovanie chemických reakcií alebo signalizácia.

 

Rose spoločne s izraelskými vedcami Aaronom Ciechanoverom a Avramom Herškom získal Nobelovu cenu za objav princípu, akým rastlinné a živočíšne bunky pomocou proteínu nazývaného ubikvitín "označujú" staré a poškodené bielkoviny, ktoré sa následne rozložia.

 

Tento proces riadi kľúčové procesy, akými sú delenie buniek, oprava poškodenej DNA, kontrola kvality novovzniknutých bielkovín, ale aj niektoré časti imunitného systému, ktorý pôsobí ako obrana organizmu proti rozličným ochoreniam.

 

Vedci sa tento proces pokúšajú využiť na vývoj nových liekov, ktoré majú buď zabrániť rozkladu bielkovín, alebo prinútiť bunky, aby rozkladali tie bielkoviny, ktoré spôsobujú ochorenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies