Zomrel najstarší človek na svete, ktorý prežil Osvienčim

NETKY.SK • 23 Október 2012, 06:53 • 2 min
Zomrel najstarší človek na svete, ktorý prežil Osvienčim

Zomrel najstarší človek na svete, ktorý prežil Osvienčim - Zaujímavosti Učiteľ Antoni Dobrowolski, ktorý dával deťom hodiny napriek zákazu vyhlásenému nacistickými okupantmi, zomrel v nedeľu v severozápadnom poľskom meste Debno. Najstarší človek na svete,

slovakia

left justify in out

img

Učiteľ Antoni Dobrowolski, ktorý dával deťom hodiny napriek zákazu vyhlásenému nacistickými okupantmi, zomrel v nedeľu v severozápadnom poľskom meste Debno.

Najstarší človek na svete, ktorý prežil nacistický koncentračný tábor Osvienčim v Poľsku, zomrel vo veku 108 rokov. Informoval o tom dnes hovorca štátneho múzea v Osvienčime.

Učiteľ Antoni Dobrowolski, ktorý dával deťom hodiny napriek zákazu vyhlásenému nacistickými okupantmi, zomrel v nedeľu v severozápadnom poľskom meste Debno. Uviedol to hovorca múzea Jaroslaw Mensfelt.

Keď Nemci v roku 1939 prepadli Poľsko a začali tým druhú svetovú vojnu, zakázali všetko vzdelávanie okrem štyroch rokov základnej školy. Pokúšali sa tak zničiť poľskú kultúru a poľskú inteligenciu. Nemci pokladali Poliakov za menejcenné bytosti a vzdelávacia politika bola súčasťou plánu využiť Poliakov ako "rasu otrokov".

Poliaci však okamžite zareagovali a svoje deti učili tajne. Tých, ktorých nacisti chytili, potrestali tak, že ich posielali do koncentračných táborov alebo do väzenia. 

Dobrowolski sa tiež zapojil do tajného a ilegálneho vyučovania detí. Gestapo ho zatklo a v júni 1942 poslalo do Osvienčimu (Auschwitzu).

"Osvienčim bol horší než Danteho peklo," spomínal Dobrowolski vo videu, ktoré nakrútili, keď mal 103 rokov.

Dobrowolského, ktorý sa narodil 8. októbra 1904 v meste Wolbórz v Poľsku, neskôr poslali do koncentračných táborov Gross-Rosen a Sachsenhausen. Vyplýva to z dokumentov v pamätníku a múzeu v Osvienčime na juhu Poľska.

Po druhej svetovej vojne sa Dobrowolski presťahoval do Debna, kde pracoval ako učiteľ poľštiny a riaditeľ základnej školy, neskôr pôsobil mnoho rokov na strednej škole.

Pochovajú ho v meste Debno v stredu 24. októbra.

Nemci zabili v koncentračnom tábore Osvienčim najmenej 1,1 milióna ľudí. Väčšinu obetí tvorili Židia, ale zabitých tam bolo aj mnoho nežidovských Poliakov, Rómov a príslušníkov ďalších národov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies