Zomrel najdlhšie slúžiaci americký zákonodarca, senátor Robert Byrd

NETKY.SK • 28 Jún 2010, 12:38 • 2 min
Zomrel najdlhšie slúžiaci americký zákonodarca, senátor Robert Byrd

Zomrel najdlhšie slúžiaci americký zákonodarca, senátor Robert Byrd

slovakia

left justify in out

Vo veku 92 rokov zomrel v USA demokratický senátor Robert Byrd zo Západnej Virgínie, ktorý bol najdlhšie úradujúcim senátorom v dejinách amerického Kongresu. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters.
      Neočakáva sa, že by Byrdova smrť mohla zmeniť súčasnú majoritu demokratov v Senáte. Je predpoklad, že demokratický guvernér Západnej Virgínie Joe Manchin vymenuje na Byrdovo uvoľnené miesto demokrata. Byrdov nástupca by mal v Senáte doslúžiť jeho funkčné obdobie - mandát sa končí v roku 2012. Byrd bol v Senáte vyše 50 rokov, z toho šesť rokov bol lídrom demokratickej väčšiny a zastával aj post predsedu Snemovne reprezentantov.
      Senátor už dlhšie chorľavel, pred niekoľkými dňami ho hospitalizovali kvôli vyčerpanosti a dehydratácii. Zomrel pokojne v nemocnici vo Fairfaxe vo Virgínii.
      Počas svojej politickej kariéry sa Byrd zúčastnil viac než 18.000 hlasovaní a v Senáte takmer nikdy nechýbal - jeho účasť na zasadaniach sa do dnešného dňa vyšplhala na neuveriteľných 98 percent.
      Najnovšie sa Byrdovo meno skloňovalo aj v súvislosti s jeho postojom k návrhu zákona amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý má zrevidovať americké financie. Byrdov hlas mal byť pri podpore zákona kľúčový.
      Byrd bol známy tým, že počas debát v Senáte dokázal recitovať poéziu, citovať Bibliu, vedel diskutovať o ústave i o detailoch peloponézskych vojen.
      Zákonodarca majstrovsky ovládal komplikované a mätúce pravidlá Senátu. Bol dlhoročným predsedom výboru, ktorý mal na starosti tretinu z troch biliónov amerického federálneho rozpočtu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies