Zomrel najbohatší muž Poľska, podnikateľ Jan Kulczyk

NETKY.SK • 30 Júl 2015, 06:30 • 2 min
Zomrel najbohatší muž Poľska, podnikateľ Jan Kulczyk

VARŠAVA - Najbohatší muž Poľska, podnikateľ a investor Jan Kulczyk, zomrel vo veku 65 rokov. Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním sa na tamojšiu stanicu TVN24. Kulczyk skonal ešte v utorok následkom komplikácií po bližšie nešpecifikovanej operácii v rakúskej Viedni.

slovakia

left justify in out

Kulczyk, vzdelaním právnik a manažér, nadobudol svoj majetok počas ekonomickej transformácie Poľska po páde komunistického režimu v roku 1989. Investoval v sektore energetických a surovinových zdrojov v Európe a Afrike, prispel tiež k rozvoju infraštruktúry a automobilového priemyslu krajiny.

 

Podľa magazínu Forbes disponoval Kulczyk imaním vo výške 15 miliárd zlotých (v prepočte 3,6 miliardy eur). Mnohí vnímali jeho úspech ako symbol nových príležitostí, ktoré priniesla zmena politického režimu v Poľsku. Svoje impérium vybudoval účasťou na rozsiahlej privatizácii štátnych podnikov.

 

Kulczyk významnou mierou prispieval aj do rozvoja kultúry a zachovania historickej pamäti národa. Svojím finančným vkladom pomohol dokončiť napríklad múzeum dejín poľských židov vo Varšave. Sponzoroval i granty pre nadané deti a mládež. Kulczyk bol rozvedený, zanechal po sebe syna a dcéru.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona