Zomrel Luc Montagnier, spoluobjaviteľ vírusu HIV

NETKY.SK • 10 Február 2022, 18:43 • 2 min
Zomrel Luc Montagnier, spoluobjaviteľ vírusu HIV

PARÍŽ - Nositeľ Nobelovej ceny za fyziológiu a medicínu naposledy vydýchol v utorok vo veku 89 rokov v nemocnici v Neuilly-sur-Seine na okraji Paríža.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok o tom informoval francúzsky denník La Croix, ktorému to potvrdil starosta Jean-Christophe Fromantin.

 

img

 

Montagnier dostal Nobelovu cenu spolu Françoise Barré-Sinoussiovou v roku 2008 za spoločnú prácu v Pasteurovom inštitúte v Paríži na izolovaní vírusu ľudskej imunitnej nedostatočnosti (HIV). Ich práca bola kľúčová pre vývoj testov a antiretrovirálnych liekov proti tomuto patogénu.

 

Prečítajte si tiež: Zomrel bývalý minister zahraničných vecí Eduard Kukan

 

Syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti (AIDS) sa dostal do pozornosti verejnosti v roku 1981, keď lekári spozorovali nezvyčajné úmrtia medzi mladými homosexuálnymi mužmi v Kalifornii a New Yorku.

 

Montagnier v snahe izolovať pôvodcu tohto ochorenia súperil s americkým vedcom Robertom Gallom. Napokon sa za spoluobjaviteľov vírusu HIV považujú obaja, i keď tomuto uznaniu predchádzali právne a dokonca aj diplomatické spory medzi Francúzskom a Spojenými štátmi, pripomína agentúra AFP.

 

img

 

V posledných rokoch sa Montagnier stával čoraz väčším kritikom očkovania a bol aj odporcom vakcinácie proti ochoreniu COVID-19. Na začiatku pandémie nového koronavírusu bol jednou z prvých známych osobností, ktoré tento patogén označili za umelo vytvorený. Montagnier ďalej upozorňoval, že vakcíny proti koronavírusu spôsobia vznik ďalších variantov. Väčšina vedeckej komunity ho za tieto vyjadrenia kritizovala.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Speváčka Patricia Janečková bojuje s rakovinou

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies