Zomrel Levon Helm, spevák a bubeník kapely The Band

NETKY.SK • 20 Apríl 2012, 06:57 • 2 min
Zomrel Levon Helm, spevák a bubeník kapely The Band

Zomrel Levon Helm, spevák a bubeník kapely The Band - Celebrity Levon Helm, bubeník a spevák kultovej kapely The Band, zomrel dnes vo veku 71 rokov po tom, ako prehral dlhoročný boj s rakovinou. Kapela sa preslávila piesňami ako The Weight alebo The Night

slovakia

left justify in out

img

Levon Helm, bubeník a spevák kultovej kapely The Band, zomrel dnes vo veku 71 rokov po tom, ako prehral dlhoročný boj s rakovinou.
      Kapela sa preslávila piesňami ako The Weight alebo The Night They Drove Old Dixie Down. Ich hudba bola typicky americká - založená na country, blues a gospele. Helm však bol v nej jediný Američan - ostatní boli Kanaďania.
      Známymi sa stali v roku 1965, keď si ich Bob Dylan najal, aby ho sprevádzali na jeho povestnom prvom rockovom "elektrickom" turné po USA, ktoré rozhnevalo jeho folkových fanúšikov. Spolupracovali s ním aj na jeho neskorších nahrávkach.
      So živými vystúpeniami sa rozlúčili slávnym koncertom v roku 1976. Eric Clapton, Neil Young, Joni Mitchellová a Dylan boli medzi účinkujúcimi v San Franciscu. Koncert nafilmoval Martin Scorsese a The Last Waltz je mnohými považovaným za najlepší koncertný dokumentárny film.
      Levona Helma spolu s ďalšími členmi skupiny The Band uviedli do Rokenrolovej siene slávy v roku 1994 a získal tiež Grammy za celoživotné dielo.

Zdroj: TASR/AP, DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona