Zomrel lekár, ktorého liečili experimentálnym liekom na ebolu

NETKY.SK • 25 August 2014, 15:33 • 2 min
Zomrel lekár, ktorého liečili experimentálnym liekom na ebolu

MONROVIA - Libérijský lekár Abraham Borbor, ktorému ako jednému z troch Afričanov podávali experimentálny liek na ebolu, zomrel. Informoval o tom dnes libérijský minister informácií Lewis Brown.

slovakia

left justify in out

Borbor, zástupca hlavného lekára v najväčšej nemocnici Libérie, patril k trom Libérijčanom a zároveň k prvým Afričanom, ktorých liečili liekom ZMapp. Netestovaný liek dostávali aj dvaja Američania, ktorí prežili. Španiel nakazený ebolou takisto podstúpil liečbu, ale zomrel. O dvoch ďalších Libérijčanoch, ktorým liek podali, nie sú žiadne aktuálne informácie.

 

Borbor "preukazoval známky zlepšenia, ale včera uňho nastal zvrat k horšiemu", uviedol pre tlačovú agentúru AP minister Brown. Nie je známe, či pacient zomrel v nedeľu večer alebo dnes.

 

Ebola už zabila v západnej Afrike vyše 1400 ľudí. Neexistuje na ňu žiadna overená očkovacia látka ani liečba. Vírusová choroba spôsobuje príšernú smrť, ktorú sprevádza krvácanie z očí, úst a uší.

 

Vírus sa prenáša iba priamym kontaktom s telesnými tekutinami chorého alebo dotykom s telami obetí, preto sa ebolou najčastejšie nakazia lekári a ďalší zdravotnícki pracovníci.

 

Známi sú len piati ľudia na svete, ktorým nasadili liek ZMapp. Jeho malé zásoby sú teraz už vyčerpané a podľa očakávania bude trvať celé mesiace, kým americký výrobca vyrobí ďalšie.

 

Odborníci zo zdravotníctva upozorňujú, že liek ešte nikdy nebol testovaný na ľuďoch a nie je jasné, či účinkuje. Poukázali na to, že je obrovský rozdiel medzi liečbou, ktorú dostávali dvaja Američania v nemocnici v Atlante, kde pacientom poskytovalo dôkladnú starostlivosť päť expertov na infekčné choroby a 21 sestier, a medzi liečbou v západnej Afrike, kde môže nastať nedostatok aj takých základných potrieb, ako sú sterilné tekutiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies