Zomrel legendárny zvukový majster Rudy Van Gelder

NETKY.SK • 26 August 2016, 18:19 • 2 min
Zomrel legendárny zvukový majster Rudy Van Gelder

NEW YORK - O úmrtí legendárneho zvukára Rudyho Van Geldera, ktorý spolupracoval okrem iného s jazzovými velikánmi ako Miles Davis a John Coltrane, informoval mienkotvorný americký denník The New York Times s odvolaním sa na jeho asistentku.

slovakia

left justify in out

Podľa rovnakého zdroja zomrel Rudy Van Gelder, ktorý výraznou mierou ovplyvnil spôsob nahrávania hudobnej produkcie, a to nielen jazzu, vo štvrtok doma v Eaglewood Cliffs v americkom štáte New Jersey vo veku 91 rokov.


Rodák z Jersey City, ktorý bol vyučeným optikom, vybudoval v Eaglewood Cliffs na sklonku 50. rokov minulého storočia vlastné nahrávacie štúdio, v ktorom vzniklo viacero legendárnych titulov, napríklad aj jazzový míľnik Johna Coltrana - A Love Supreme. Van Gelderove schopnosti viedli dokonca k pokusom kolegov z veľkých nahrávacích štúdií o akúsi "priemyselnú špionáž" pozadia jeho úspechu. Tá však nebola potrebná, pretože samotný Van Gelder svoje metódy ani uplatňované zväčša sparťanské prostriedky nikdy netajil.


Jeho krédo bolo mimoriadne jednoduché, treba mať vhodný priestor a umiestniť správne mikrofóny. Zvukár si však uvedomoval, že predpokladom pre vydarenú nahrávku je obvykle aj dobrá nálada zainteresovaných, čomu dokázal vždy napomôcť.


Mnohé renomované inštitúcie, gramofónové spoločnosti, ako aj známi hudobníci súčasnosti vyjadrili smútok nad zvukárovým odchodom a vďaku za jeho prínos oceňujúc jeho mimoriadne kvality.
Zosnulému venovali ešte v období rokov 1953-2004 svoje nahrávky viaceré slávne osobnosti, tak napríklad Thelonious Monk, Pee Wee Russell, Jimmy Hamilton, Jay McShann alebo Beastie Boys. V roku 2009 mu udelili ocenenie NEA Jazz Masters Fellowship za celoživotné dielo a o štyri roky neskôr Zlatú medailu Spoločnosti zvukových majstrov (AES).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona