Zomrel legendárny vojnový pilot, ktorý preletel popod Eiffelovu vežu

NETKY.SK • 3 Január 2014, 07:30 • 2 min
Zomrel legendárny vojnový pilot, ktorý preletel popod Eiffelovu vežu

ROANOKE - Zomrel americký pilot stíhačky z druhej svetovej vojny William Overstreet ml., ktorý sa stal slávnym vďaka letu popod oblúky Eiffelovej veže v Paríži, keď prenasledoval nemecké lietadlo.

slovakia

left justify in out

Vojnový veterán skonal vo veku 92 rokov v nedeľu 29. decembra v nemocnici v Roanoke v americkom štáte Virginia, uviedol pohrebný ústav Oakley's. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra AP.

Overstreetov povestný let v nacistami okupovanom Paríži dodal odvahu a vnútornú silu bojovníkom Francúzskeho odporu na domácom území. Ocenili ho za to na slávnosti v roku 2009 v meste Bedford vo Virginii, pri Národnom pamätníku Dňa D, kde mu francúzsky veľvyslanec v USA odovzdal najvyššie francúzske štátne vyznamenanie Rad čestnej légie.

Pamätník v Bedforde postavili na počesť amerických vojnových veteránov, ktorí sa v roku 1944 vylodili vo francúzskej Normandii a bojovali proti nacistom.

Podľa úmrtného oznámenie na webovej stránke pohrebného ústavu pracoval Overstreet ako účtovník až do odchodu do dôchodku vo veku 65 rokov. Potom spolupracoval s početnými charitatívnymi organizáciami a združeniami veteránov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies