Zomrel legendárny maďarský brankár Gyula Grosics (†88)

NETKY.SK • 13 Jún 2014, 15:02 • 2 min
Zomrel legendárny maďarský brankár Gyula Grosics (†88)

BUDAPEŠŤ - Vo veku 88 rokov zomrel v piatok legendárny maďarský futbalový brankár Gyula Grosics. Gólman s prezývkou Čierny panter bol členom obávaného maďarského tímu, ktorý v rokoch 1948 až 1954 nepoznal na medzinárodnej scéne horkosť prehry.

slovakia

left justify in out

Grosics mal už dlhšiu dobu problémy s pľúcami. V uplynulých rokoch ho trápili časté choroby a prežil tri infarkty, na začiatku týždňa ho hospitalizovali po rutinnej kontrole. O jeho úmrtí informovali nezávisle jeho rodina a Maďarský futbalový zväz.
     

Grosics pomohol národnému mužstvu na MS 1954 k zisku strieborných medailí, na šampionáte vo Švajčiarsku bol navyše zaradený do najlepšej jedenástky turnaja. O dva roky skôr vybojoval s reprezentáciou na OH v Helsinkách zlato. Chytal aj na svetových šampionátoch 1958 a 1962. V rokoch 1947-1962 celkovo 86-krát obliekol reprezentačný dres.
     

Brankár bol aj pri slávnom triumfe 6:3 nad Anglickom vo Wembley, prvej prehre hrdého Albiónu na domácej pôde s nebritským tímom. "Hrali sme vtedy výborne. Z nášho víťazstva urobila anglická tlač svetovú senzáciu a duel označili ako Zápas storočia," spomínal Grosics v rozhovore, ktorý poskytol agentúre Reuters v roku 2012.
     

Po porážke protikomunistického povstania v roku 1956 sa maďarské "Zlaté mužstvo" rozpadlo, pretože veľká časť hráčov na čele s kanonierom Ferencom Puskásom emigrovala na Západ. Grosics však zostal doma a chytal za klub Honvéd Budapešť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona