Zomrel legendárny lezec a autor množstva kníh Fred Becky

NETKY.SK • 31 Október 2017, 10:19 • 2 min
Zomrel legendárny lezec a autor množstva kníh Fred Becky

SEATTLE - Legendárny americký horozelec Fred Beckey, ktorý uskutočnil stovky prvých výstupov na hory v Severnej Amerike a napísal desiatky kníh, zomrel prirodzenou smrťou vo veku 94 rokov.

slovakia

left justify in out

"Bol výnimočný horolezec. Jeho osobnosť a zmysel pre humor zatienili hory okolo neho," povedala jeho blízka priateľka Megan Bondová. "Bol skvelý spisovateľ. bádateľ. Život založil na tom, čo bolo pre neho dôležité," dodala. Narodil sa v Nemecku a jeho rodičia emigrovali do USA, keď bol dieťa. Rodina sa usadila v Seattli, kde začínal s horolezectvom v skautskom, neskôr lezeckom klube.

Uskutočnil stovky výstupov v severozápadnom Pacifiku, na Aljaške, Wyomingu, v Kanade, liezol aj v Himalájach a v Číne. Nik ich nemá z Američanov na konte viac. Dokumentárny film o jeho živote pod názvom "Dirtbag (v preklade Ohava): The Legend of Fred Beckey" mal premiéru v tomto roku. "Bol skutočnou americkou ikonou. Jeho dedičstvo je hlboké. Inšpiroval nespočetne veľa ľudí k skúmaniu fantastickej planéty," tlmočil vo svojom stanovisku svoju spomienku na horolezca Dave O' Leske, ktorý režíroval spomenutý film.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona