Zomrel legendárny jazzman - hráč na trúbku Clark Terry

NETKY.SK • 23 Február 2015, 16:05 • 2 min
Zomrel legendárny jazzman - hráč na trúbku Clark Terry

NEW YORK - Legendárna osobnosť nielen americkej jazzovej scény, hráč na trúbku Clark Terry už nie je medzi živými.

slovakia

left justify in out

Rodák zo St. Louis, ktorý svojho času hrával v slávnych Big Bandoch Counta Basieho i Duka Ellingtona, skonal v sobotu v Pine Bluff v americkom štáte Arkansas v kruhu blízkych na následky kardiovaskulárnych problémov vo veku 94 rokov. Terryho však dlhší čas sužovali zdravotné komplikácie spojené s cukrovkou, uviedli tlačové agentúry AP a DPA.
     

Ako na umelcovej stránke na jednej zo sociálnych sietí napísala jeho manželka Gwen, stal sa členom nebeského bigbandu, v ktorom bude hrať a spievať s anjelmi.
     

Skladateľ, pedagóg a špičkový hráč na trúbku zanechal viac ako 900 nahrávok, spolupracoval s takými osobnosťami nielen jazzovej scény ako Quincy Jones, Ella Fitzgeraldová, Aretha Franklinová, Theolonious Monk, Charles Mingus, Dizzy Gillespie a mnoho ďalších.
     

Práve Quincy Jones v prvej reakcii na smutnú správu uviedol, že svet prišiel o jedného z najväčších trubkárov všetkých čias.
     

Clarkovi Terrymu, ktorý kedysi stál na začiatku umeleckej dráhy Milesa Davisa, udelili okrem iného titul NEA Jazz Master - najvyššie jazzové ocenenie v USA (1991) - a prestížnu hudobnú cenu Grammy za celoživotné dielo (2010).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona