Zomrel legendárny holandský futbalista: Johan Cruyff prehral boj s rakovinou

NETKY.SK • 24 Marec 2016, 18:50 • 2 min
Zomrel legendárny holandský futbalista: Johan Cruyff prehral boj s rakovinou

BARCELONA - Legendárny holandský futbalista Johan Cruyff zomrel vo štvrtok v Barcelone vo veku 68 rokov po ťažkom boji s rakovinou. Informovala o tom jeho nadácia.

slovakia

left justify in out

"Johan Cruyff (68) zomrel pokojne 24. marca 2016 v Barcelone obklopený svojou rodinou po náročnom boji s rakovinou," píše sa v oficiálnom stanovisku nadácie. "S veľkým smútkom by sme vás chceli požiadať o rešpektovanie súkromia rodiny v čase jej zármutku."

 

Vlani v októbri diagnostikovali Cruyffovi rakovinu pľúc. Ešte minulý mesiac vydal optimistické vyhlásenie: "Momentálne mám pocit, že vediem 2:0 v prvom polčase zápasu, ktorý sa ešte neskončil. Som si ale istý, že ho vyhrám. Po niekoľkých terapiách môžem povedať, že výsledky sú veľmi pozitívne – vďaka excelentnej práci lekárov, náklonnosti ľudí a mojej pozitívnej mentalite." Bývalý fajčiar podstúpil v roku 1991 operáciu srdca, pripomenula agentúra dpa.

 

Cruyffa považujú za jedného z najlepších futbalistov všetkých čias. Počas svojej aktívnej kariéry sa preslávil v drese národného tímu Holandska, Ajaxu Amsterdam i FC Barcelona. Je trojnásobným víťazom Zlatej lopty France Football (1971, 1973, 1974). V rokoch 1971 až 1973 bol kľúčovou postavou Ajaxu Amsterdam, ktorý trikrát za sebou získal Pohár európskych majstrov. Na MS 1974 sa s Holandskom prebojoval až do finále a vyhlásili ho za najlepšieho hráča turnaja. Ako tréner žal najväčšie úspechy v Barcelone. Katalánsky veľkoklub priviedol k štyrom ligovým titulom i k prvému triumfu v EPM.

 

Naposledy pôsobil ako tréner neoficiálneho národného tímu Katalánska.  Ako kouč si pripísal 242 víťazstiev, 75 remíz a 70 prehier v 387 zápasoch.

 

"Navždy Ťa budeme milovať, Johan. Odpočívaj v pokoji," znel po smutnej správe nadpis na oficiálnej stránke FC Barcelona i na twitterovom účte katalánskeho veľkoklubu. Pred štvrtkovým prípravným duelom Taliansko - Španielsko si ho uctia minútou ticha a venujú mu špeciálnu poctu aj pred El Clasico medzi Barcelonou a Realom Madrid 2. apríla. Po úspešnom hráčskom i trénerskom pôsobení v Barcelone sa stal ikonou klubu. Od roku 2003 do roku 2010 bol špeciálnym poradcom prezidenta Joana Laportu. "Je to veľmi smutný deň pre Barcelonu a celý futbalový svet. Mal masívny vplyv na náš klub. Bol veľmi dôležitou súčasťou všetkých našich úspechov," reagoval kapitán Barcelony Andres Iniesta.

 

Cruyff mal manželku Danny, dcéry Chantal a Susilu i syna Jordiho, ktorý sa rovnako stal profesionálnym futbalistom.

 

Profil Johana Cruyffa 

meno: Hendrik Johannes Cruijff

narodený: 25. apríla 1947 v Amsterdame

zomrel: 24. marca 2016 v Barcelone

pozície: tvorca hry, ofenzívny stredopoliar, útočník

číslo dresu: 14

hráčska kariéra: Ajax Amsterdam (1964-73), FC Barcelona (1973-78), Los Angeles Aztecs (1979-80), Washington Diplomats (1980-81), UD Levante (1981), Ajax Amsterdam (1981-83), Feyenoord Rotterdam (1983-84), národný tím Holandska (1966-1977)

trénerská kariéra: Ajax Amsterdam (1985-88), FC Barcelona (1988-96), neoficiálny tím Katalánska (2009-2013)

najväčšie úspechy ako hráč: víťaz EPM 1971, 1972 a 1973, vicemajster sveta 1974, deväťnásobný majster Holandska, majster Španielska 1974

najväčšie úspechy ako tréner: víťaz EPM 1992, víťaz PVP 1987 a 1989, štvornásobný majster Španielska

ocenenia: Futbalista roka v Európe 1971, 1973, 1974, najlepšíc hráč MS 1974

 

Reakcie na úmrtie holandskej futbalovej legendy Johana Cruyffa vo veku 68 rokov

 

Michel Platini (bývalý francúzsky reprezentant, zdroj: uefa.com): "Futbal dnes prišiel o jedného z najlepších hráčov histórie a vyslancov tejto hry. Som veľmi smutný, pretože Johan bol hrdinom môjho detstva, idolom a priateľom. Bude mi veľmi chýbať." 

 

 



Jamie Carragher (bývalý anglický reprezentant): "Johan Cruyff, jedna z postáv s najväčším vplyvom na našu hru, akú sme kedy videli. RIP." 

 

 



Peter Schmeichel (bývalý dánsky reprezentant): "Strašná správa, Johan Cruyff odišiel. Jeden z najlepších hráčov histórie, obor nášho športu, bude veľmi chýbať. RIP."

 

 



Gary Lineker (bývalý anglický reprezentant): "Je smutné počuť, že Johan Cruyff skonal. Futbal prišiel o človeka, ktorý sa viac než ktokoľvek iný zaslúžil o to, aby krásna hra bola krásna." 

John Heitinga (bývalý holandský reprezentant): "Hlboko pohnutý smrťou Johana Cruyffa. Vďaka za krásu, ktorú si priniesol futbalu. Odpočívaj v pokoji!"

 

 



Patrick Kluivert (bývalý holandský reprezentant): "Bol si príliš skvelý na to, aby sa na teba niekedy zabudlo... R.I.P. Johan Cruyff. Úprimnú sústrasť rodine."

 

 



Sergio Ramos (španielsky reprezentant): "Zbohom futbalovej legende. Ako hráč aj tréner predbehol dobu. RIP Johan Cruyff."

Vincent Kompany (belgický reprezentant): "RIP Johan Cruyff, rytier futbalu. Nemyslím si, že niekto iný ovplyvnil túto hru viac než on." 

 

 



Yaya Touré (reprezentant Pobrežia Slonoviny): "Šokovaný smutnou správou o Johanovi Cruyffovi. RIP."

 


FC Barcelona (Šp.): "So svojou inteligentnou hrou, znamenitou technikou a vodcovstvom sa rýchlo stal legendou Barcy."

Ajax Amsterdam (Hol.): "Náš najvrúcnejší súcit patrí Cruyffovej rodine a blízkym." 

Feyenoord Rotterdam (Hol.): "V hlbokom smútku nad úmrtím Johana Cruyffa, najlepšieho holandského futbalistu všetkých čias."

 

Lionel Messi (reprezentant Argentíny, hráč FC Barcelona): "Opustila nás ďalšia legenda."
 

 

Nos deja otra leyenda.Another legend has left us today.- LIO

Posted by Leo Messi on 24. marec 2016


Gianni Infantino (prezident FIFA): Odišiel jeden z najlepších.... Bol symbolom futbalovej elegancie, inšpiráciou a zdroj obdivu pre fanúšikov. Cruyff tvoril futbalovú históriu."

Sepp Blatter (bývalý prezident FIFA): "Bol géniom a teraz sme stratili génia. Bol výnimočnou osobnosťou."

 

Vencel st.: Na Cruyffa bude svet určite dlho spomínať

Smrť jednej z najväčších postáv futbalovej histórie Johana Cruyffa, ktorý vo veku 68 rokov vo štvrtok podľahol rakovine pľúc, veľmi zasiahla aj bývalých skvelých československých reprezentantov Alexandra Vencela st. a Jána Švehlíka. Obaja boli členmi "zlatého" tímu ČSSR z majstrovstiev Európy 1976 v Belehrade. Pred pamätným finále a triumfom nad Nemeckom v jedenástkovom rozstrele zvládli v semifinále aj konfrontáciu proti Holandsku (3:1 po predĺžení), v ktorého drese odohral celý zápas ako kapitán Johan Cruyff. 


"V prvom momente, keď som sa dozvedel, že zomrel Johan Cruyff, mi prišlo na um, že odišiel z toho sveta futbalista, ktorý bol mojím vzorom. Keď som začínal s futbalom, chcel som sa podobať jemu, pretože bol reprezentantom dynamickej hry. Na trávnik dokázal priniesť vzruch a jeho prihrávky boli nenapodobiteľné," vyjadril sa Ján Švehlík o holandskom elegánovi a ešte poznamenal: "Ani som nevedel, že bol tak ťažko chorý. Odišiel pomerne skoro. Vždy som obdivoval jeho talent a herné majstrovstvo. Je smutné, že takíto futbalisti nás opúšťajú. Johana Cruyffa si všetci budú pamätať ešte veľmi dlho."


Ďalší bývalý dlhoročný reprezentant a hráč ŠK Slovan Bratislava Alexander Vencel st. na margo štvrtkovej smutnej správy skonštatoval: "Odchod takého futbalového velikána, akým bol Johan Cruyff, musel dnes zasiahnuť celý futbalový svet. Bol to veľký hráč, ktorého umenie rešpektovali všetci, čo sa s ním stretli. Na ihrisku aj mimo neho. Zoznam jeho úspechov je mimoriadne unikátny a svedčí o jeho obrovskom talente a hernom majstrovstve. Cruyffa akceptoval celý futbalový svet. Odchodom takýchto hráčov trpí celý futbal, pretože takí sa nerodia každý deň. Som smutný z toho, že nás opustil futbalista, ktorého mnohí nazývali ´európsky Pelé´. Hoci sme vedeli, že jeho zdravie bolo v poslednom čase podlomené, podľa mňa odišiel veľmi skoro. Na hráča kvalít Johana Cruyffa bude svet určite dlho spomínať a bude mu veľmi chýbať." 


Johan Cruyff získal tri razy ocenenie pre najlepšieho hráča roka na svete (1971, 1973, 1974). Rodák z Amsterdamu zanechal ako ofenzívny stredopoliar či útočník výraznú stopu najmä v miestnom Ajaxe (1964 - 1973), FC Barcelona (1973 - 1978) a holandskej reprezentácii (1966 - 1977). V rokoch 1971 - 1973 pomohol Ajaxu k zisku troch triumfov v sérii v Pohári európskych majstrov (PEM), predchodcovi Ligy majstrov. V drese národného mužstva "Oranjes" odohral 48 zápasov, dal 33 gólov a získal striebro na MS 1974. Ako tréner priviedol FC Barcelona k jej prvému triumfu v PEM (1992), v rokoch 1991 - 1994 s katalánskym klubom štyri razy po sebe ovládol najvyššiu španielsku ligovú súťaž. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona