Zomrel legendárny džezový harmonikárToots Thielemans, dožil sa vysokého veku

NETKY.SK • 22 August 2016, 14:21 • 2 min
Zomrel legendárny džezový harmonikárToots Thielemans, dožil sa vysokého veku

BRUSEL - Legendárny belgický džezový hudobník, hráč na gitaru a fúkaciu harmoniku Toots Thielemans zomrel dnes ráno počas spánku vo veku 94 rokov, oznámili to belgické médiá. Jeho harmonikové sóla figurujú vo viacerých filmoch, vrátane Polnočného Kovboja (1969) s Dustinom Hoffmanom a Jonom Voightom.

slovakia

left justify in out

Súkromná belgická frankofónna televízna stanica RTL s odvolaním sa na hudobníkovu manažérku Veerle Van de Poelovú, uviedla, že Jean-Baptiste Fréderic Isidore Thielemans "zomrel na starobu, jeho telo sa jednoducho vyčerpalo".


Toots, ako ho všetci nazývali, vystupoval s džezovými velikánmi Charliem Parkerom, Ellou Fitzgeraldovou, Milesom Davisom či hviezdami populárnej hudby Frankom Sinatrom, Paulom Simonom a Billym Joelom, pripomenula tlačová agentúra AP.


Narodil sa v Bruseli 29. apríla 1922. Sám o sebe uvádzal, že hra na harmoniku bola jeho koníčkom a džezu prepadol počas nacistickej okupácie. Na medzinárodnej scéne sa predstavil v 50. rokoch, keď sprevádzal Bennyho Goodmana na európskom turné. V roku 1952 emigroval do USA, kde vystupoval so skupinou All Stars Charlieho Parkera.


Belgický kráľ Albert II. mu v roku 2001 udelil titul baróna. Americká Národná nadácia pre umenie a humanitné vedy NEA) mu v roku 2009 udelila ocenenie Džezový majster (NEA Jazz Masters).
Pre zdravotné problémy súvisiace s vekom Thielemans v roku 2014 harmoniku definitívne odložil.


V dňoch 9.-11. septembra sa v meste La Hulpe, vzdialenom iba 25 kilometrov od Bruselu, kde hudobník žil, uskutoční festival nesúci jeho meno - Toots Jazz Festival 2016.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies