Zomrel laureát Nobelovej ceny, básnik Derek Walcott

NETKY.SK • 17 Marec 2017, 17:41 • 2 min
Zomrel laureát Nobelovej ceny, básnik Derek Walcott

CASTRIES - Vo veku 87 rokov zomrel básnik a dramatik Derek Walcott, ktorý v roku 1992 dostal Nobelovu cenu za literatúru. Walcott zomrel v ostrovnom štáte Svätá Lucia v Karibiku, odkiaľ pochádzal a kde aj žil, oznámili jeho príbuzní.

slovakia

left justify in out

Svoju prvú báseň publikoval už v roku 1944, prvú zbierku zhruba o štyri roky neskôr a odvtedy aktívne tvoril viac ako polstoročie. Písal prevažne v angličtine, okrem vyše 20 zbierok básní je tiež autorom desiatok divadelných hier.

 

Jeho zrejme najznámejším a najoceňovanejším dielom je rozsiahly epos Omeros z roku 1990, ktorá spája motívy zo starogréckeho básnika Homéra a z Karibiku.

 

Prelínanie karibskej kultúry s európskou literárnou tradíciou je charakteristickým znakom Walcottovej tvorby. Ako potomok bývalých otrokov v sebe spájal africké, holandské a anglické korene.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies