Zomrel kontroverzný taliansky expremiér Giulio Andreotti

NETKY.SK • 6 Máj 2013, 15:28 • 2 min
Zomrel kontroverzný taliansky expremiér Giulio Andreotti

RÍM - V pondelok zomrel vo veku 94 rokov bývalý taliansky premiér Giulio Andreotti, informovali talianske médiá.

slovakia

left justify in out

Andreotti, kľúčová postava v minulosti dominantnej Kresťansko-demokratickej strany, trpel v posledných rokoch zhoršeným zdravotným stavom. V auguste 2012 ho pre problémy so srdcom hospitalizovali.

Kresťanský demokrat Andreotti, ktorý mal úzke vzťahy s Vatikánom, bol však veľmi kontroverznou postavou obviňovanou z účasti na korupcii a pomoci mafii. V roku 1979 bol obvinený aj za spoluúčasti na vražde novinára Mina Pecorelliho, ktorý chcel údajne zverejniť informácie o Andreottiho spojení s mafiou. Bývalý taliansky premiér však tvrdil, že mafia sa proti nemu spriahla, pretože niekoľko jeho bývalých kabinetov schválilo antimafiánsku agendu. Dlhotrvajúci proces sa nakoniec skončil oslobodzujúcim rozsudkom, hoci prokuratúra pôvodne žiadala pre Andreottiho 24-ročné väzenie. "Vinia ma zo všetkého, okrem púnskych vojen, lebo vtedy som bol ešte primladý," vravel sarkasticky Andreotti narážajúci na vojnu medzi starovekým Rímom a Kartágom. 

Andreottimu mnohí odporcovia neodpustili ani neoblomnosť v prípade únosu jeho politického rivala Alda Mora, ktorého v roku 1978 uniesla marxisticko-komunistická teroristická skupina Červené brigády. Andreotti odmietol s nimi vyjednávať a po dvoch mesiacoch v zajatí sa na parkovisku v Ríme našlo jeho mŕtve telo. 

Andreotti bol síce silne proamerický a podporoval členstvo Talianska v NATO, no ako prvý kresťanský demokrat súhlasil s podporou komunistov v jednej z jeho vlád. Američania mu však nikdy plne nedôverovali. 

Andreotti bol ženatý a mal štyri deti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies