Zomrel kameraman a maliar Miroslav Ondříček

NETKY.SK • 29 Marec 2015, 14:25 • 2 min
Zomrel kameraman a maliar Miroslav Ondříček

BRATISLAVA - Český kameraman a maliar Miroslav Ondříček, ktorého preslávila najmä spolupráca s režisérom Milošom Formanom, zomrel dnes vo veku 80 rokov. Informoval o tom portál iDNES.cz, ktorému to potvrdil umelcov syn David Ondříček.

slovakia

left justify in out

"Na to človek nemôže byť nikdy dosť pripravený, ale čakali sme to. Mesiac a pol už bol otec v nemocnici, pričom posledný týždeň bol v umelom spánku, takže odchod bol nakoniec milosrdný," povedal. Ondříček si podľa slov jeho syna prial pohreb v americkom štýle.


Miroslav Ondříček sa ako kameraman podieľal na štyroch desiatkach celovečerných filmov. Debutoval filmom Konkurs (1963) spomínaného Miloša Formana. Spolupracovali tiež na snímkach Lásky jedné plavovlásky (1965), Hoří, má panenko (1967), Vlasy (1979) či Valmont (1989), ale aj Ragtime (1984) a Amadeus (1981), za ktoré ho americká Akadémia filmových umení a vied nominovala na Oscara. Ondříček pôsobil v 80. rokoch minulého storočia väčšinou v USA, kde pracoval napríklad na filme Svet podľa Garpa (1982). V tvorbe vychádzal z tradície českej kameramanskej školy. Preslávil sa mimoriadnym citom pre farbu a atmosféru či prácou s nedostatkom materiálu. V roku 1999 získal Českého leva za dlhoročný umelecký prínos českému filmu. O rok neskôr sa stal držiteľom Ceny Vladislava Vančuru za dlhoročný umelecký prínos domácej a svetovej kinematografii. V tom istom roku podstúpil operáciu srdcovej aorty. Jeho syn David Ondříček je režisérom filmov Samotáři (2000) alebo Jedna ruka netleská (2003).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona