Zomrel John Vacval, výrazná osobnosť slovenskej komunity v USA

NETKY.SK • 10 Marec 2016, 08:24 • 2 min
Zomrel John Vacval, výrazná osobnosť slovenskej komunity v USA

BRATISLAVA - Vo veku nedožitých 97 rokov zomrel v utorok (8.3.) v USA John Vacval, ktorý patril k najvýraznejším osobnostiam slovenskej komunity a k najúspešnejším slovenským podnikateľom v USA. TASR za rodinu informovala Magdaléna Máliková.

slovakia

left justify in out

John (Ján) Vacval sa narodil 20. júna 1919 vo Veľkých Ostraticiach (dnes Ostratice, okres Bánovce nad Bebravou). Pochádza z jedenástich detí, jeho rodičia boli roľníci. Absolvoval Vysokú školu obchodnú v Bratislave a bol jedným z prvých promovaných komerčných inžinierov na Slovensku. Neskôr sa usadil v americkom Chicagu, štát Illinois. Našiel si manuálnu prácu a začal študovať na University of Illinois strojársku techniku. Ako zamestnanec spoločnosti Generel Electronic (GE) vydal jedenásť skrípt o novej technike elektro-erozívneho spracovania tvrdej ocele. GE prijala jeho dva technické patenty. O novej metóde obrábania kovov prednášal na odborných seminároch po celých USA. V odborných kruhoch USA si postupne vydobyl slušné postavenie a založil si vlastný podnik v oblasti exportu a importu v Chicagu.

 

Po odchode na dôchodok (po 35-ročnej úspešnej podnikateľskej kariére) sa intenzívne venoval pomoci rodnému Slovensku formou politického lobingu. Viaceré slovenské delegácie skontaktoval so svojím priateľom, senátorom Henrym J. Hydeom (funkčné obdobia 1975-2007), ktorý predsedal aj zahraničnému výboru amerického Kongresu (2001-2007). Pomáhal tak nadväzovať slovenským politikom kontakty vo Washingtone.

 

Od roku 1970 začal J. Vacval spolupracovať s vtedajším predsedom Svetového kongresu Slovákov (SKS) Štefanom Boleslavom Romanom. Obaja si uvedomovali, že Slováci nedostanú slobodu ako dar, ale musia za ňu bojovať.

 

Vzorom im bol Milan Rastislav Štefánik, ktorý oboznamoval svet o kultúrnom bohatstve slovenského ľudu, ale zároveň aj o jeho žalostnom osude. Po programových nezhodách sa v roku 1996 z SKS vyčlenil Svetový kongres Slovákov žijúcich v zahraničí. Jeho predsedom sa stal John Vacval (hlavným poslaním bola podpora slovenskej zahraničnej politiky, vrátane ekonomických záujmov vo vládnych a kongresových kruhoch USA).

 

V posledných rokoch sa venoval propagácii hudobného skladateľa Franza Liszta v USA ako umelca slovenského pôvodu. Napísal o ňom knihu Franz Liszt and his Slovak origin.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies