Zomrel jeden z posledných československých tankistov 2. svetovej vojny

NETKY.SK • 14 December 2015, 08:30 • 2 min
Zomrel jeden z posledných československých tankistov 2. svetovej vojny

PRAHA - Vo veku 90 rokov zomrel v nedeľu vojnový veterán Mikuláš Končický, jeden z posledných československých tankistov druhej svetovej vojny a nositeľ Radu Bieleho leva. Portálu Novinky.cz to v nedeľu oznámil historik Viktor Grossmann, ktorý s Končickým tento rok dokončil životopisnú publikáciu.

slovakia

left justify in out

V máji 2014 bol Končický povýšený na generálmajora a tento rok na jar menovaný do hodnosti generálporučíka. Bol nositeľom najvyššieho štátneho vyznamenania - Radu Bieleho leva, ako aj Československého vojnového kríža, Československej medaily Za chrabrosť, Československej medaily Za zahraničný odboj a viacerých ďalších československých, sovietskych a poľských vyznamenaní.

 

Končický sa narodil v obci Trosťanci vo Volyni, historickej oblasti osídlenej Slovanmi, ktorej najväčšia časť leží na dnešnom severozápade Ukrajiny. Do československej tankovej brigády v Rusku dobrovoľne narukoval v roku 1944 a s jednotkami generála Ludvíka Svobodu sa dostal do Československa, kde nikdy predtým nebol. Bojoval na Dukle a ako veliteľ tanku sa zúčastnil oslobodenia Ostravy.

 

Po vojne zostal Končický v Československu a v 50. rokoch sa podieľal na budovaní tankového vojska. Rad dodnes platných postupov a doktrín je jeho dielom. Z armády ho prepustili po roku 1968 za odmietavý postoj k okupácii Československa.

 

"Bol schopný vnímať aj nepriateľa s nadhľadom, aj Nemci pre neho zostali ľuďmi. Nebol dogmatik. Kým to šlo a zdravie mu to umožňovalo, snažil sa byť spoločensky činný," konštatoval Grossmann.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies