Zomrel jeden z najstarších ľudí, ktorí prežili koncentračné tábory

NETKY.SK • 2 Máj 2013, 13:44 • 2 min
Zomrel jeden z najstarších ľudí, ktorí prežili koncentračné tábory

VIEDEŇ - Rakúšan Leopold Engleitner, jeden z najstarších ľudí, ktorí prežili nacistické koncentračné tábory, zomrel vo veku 107 rokov. Oznámil to dnes Dokumentačný archív rakúskeho odboja (DÖW).

slovakia

left justify in out

Engleitnera, ktorý pochádzal z oblasti Salzkammergut, prenasledoval nacistický režim pre príslušnosť k Svedkom Jehovovým a odmietanie vojenskej služby, informovala tlačová agentúra DPA. Podľa dnešného oznámenia zomrel ešte 21. apríla.

Agentúra DPA uviedla, že Engleitner bol do svojho úmrtia najstarším známym mužom, ktorý prežil koncentračný tábor. O niečo staršia je česká klaviristka Alice Herzová-Sommerová, ktorá má dnes 109 rokov a žije v Británii.

Štyri roky ho väznili v koncentračných táboroch Buchenwald, Niederhagen a Ravensbrück. Vážil len 28 kilogramov, keď ho v roku 1943 prepustili pod podmienkou, že strávi zvyšok života nútenými poľnohospodárskymi prácami.

Engleitner sa stal verejne známym po tom, ako rakúsky autor a filmový producent Bernhard Rammerstorfer v roku 1999 publikoval jeho biografiu a dokumentárny film o jeho živote. Engleitner sa následne venoval osvete a cestoval na prednáškové turné po Európe a USA, kam zavítal ešte vlani v novembri.

"Vždy som sa snažil žiť podľa čestných princípov a rešpektovať práva iných ľudí. Preto ma nikto nemohol prinútiť namieriť zbraň proti inej ľudskej bytosti," citovala Engleitnera tlačová agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies