Zomrel jeden z hovorcov Charty 77, historik Miloš Hájek

NETKY.SK • 26 Február 2016, 07:08 • 2 min
Zomrel jeden z hovorcov Charty 77, historik Miloš Hájek

PRAHA - Jeden z hovorcov Charty 77, historik Miloš Hájek zomrel dnes v Prahe vo veku 94 rokov. Informovali o tom české elektronické médiá.

slovakia

left justify in out

Muž, ktorého za pomoc prenasledovaným židom odsúdili na sklonku druhej svetovej vojny na trest smrti a ktorý sa ako proreformný člen štátostrany dožil počas normalizácie vylúčenia z KSČ, sa po strate zamestnania venoval v dôchodku vedeckej práci. Jeho štúdie však v bývalom Československu nemohli byť publikované, vychádzali iba v zahraničí.

 

Rodák z okresu Jičín sa ako historik venoval najnovším dejinám. Bol jedným z autorov samizdatového diela Křižovatky 20. století, ktoré vzbudilo svojho času mimoriadnu pozornosť nielen medzi študentmi, ale aj pedagógmi. Hovorcom Charty 77 sa stal v roku 1988. Nechýbal ani na už legendárnych raňajkách predstaviteľov disentu s vtedajším francúzskym prezidentom Francoisom Mitterandom 9. decembra 1988.

 

Pred štyrmi rokmi vyšli pod názvom Paměť české levice Hájkove knižné spomienky, na ktorých pracoval od roku 1988.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies