Zomrel Jack LaLanne, "krstný otec fitnes"

NETKY.SK • 24 Január 2011, 13:34 • 2 min
Zomrel Jack LaLanne, "krstný otec fitnes"

Zomrel Jack LaLanne, "krstný otec fitnes"

slovakia

left justify in out

img

Vo veku 96 rokov zomrel v nedeľu vo svojom dome v Morro Bay v Kalifornii Jack LaLanne, legenda svetového bodybuildingu, fitnes, výživový expert, motivačný tréner a úspešný podnikateľ, prezívaný aj "krstný otec fitnes".
      LaLanne zomrel na zlyhanie dýchania v dôsledku zápalu pľúc, oznámila dnes agentúra AP s odvolaním sa na jeho dlhoročného agenta Ricka Hersha.
      Jack LaLanne, vlastným menom François Henri LaLanne, sa narodil 26. septembra 1914 v San Franciscu v rodine francúzskych prisťahovalcov. Ako dieťa bol často chorý, ale vegetariánska bezcukrová diéta a posilňovanie úplne zmenili jeho život.
      V roku 1936, dávno predtým, než prišli do módy, založil LaLanne v USA prvé fitnes štúdio, z ktorého sa stalo "impérium" s vyše 80 pobočkami.
      Svojou vitalitou vyvolal medzi Američanmi doslova ošiaľ. Napríklad vo veku 45 rokov vytvoril svetový rekord, keď počas necelých 23 minút urobil 1033 kľukov, čo predstavuje jeden kľuk každej 1,3 sekundy. Svoje 90. narodeniny oslávil maratónom.
      LaLanne je vynálezcom viacerých posilňovacích strojov, ktoré sú v súčasnosti bežné v každej posilňovni. V roku 1951 rozbehol prvý televízny program na svete zameraný na fitnes. Kritici odhadovali, že vydrží necelých šesť týždňov, ale pre obrovský úspech sa vysielal 34 rokov.
      Aj vo svojom vysokom veku LaLanne vstával o piatej ráno, hodinu a pol posilňoval a ďalších 30 minút sa venoval plávaniu alebo prechádzke.
      A jeho liek na dlhovekosť? "Zodvihnite do čerta ten tučný zadok a buďte aktívni. Neaktívnosť vás zabije!"

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies