Zomrel herec Eli Wallach, známy ako bandita zo Siedmich statočných

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 09:23 • 2 min
Zomrel herec Eli Wallach, známy ako bandita zo Siedmich statočných

NEW YORK - Americký herec Eli Wallach, známy najmä úlohami banditov vo westernoch Sedem statočných a Dobrý, zlý a škaredý, zomrel v utorok vo veku 98 rokov. Informovali o tom noviny New York Times.

slovakia

left justify in out

Úmrtie Wallacha podľa správy potvrdila jeho dcéra Katherine. Bližšie okolnosti neboli bezprostredne známe. Eli Wallach vyrastal ako syn židovských imigrantov z Poľska v prevažne talianskej štvrti New Yorku. Mohol by sa tak zdať nepravdepodobným kovbojom, k jeho najznámejším úlohám však patrili práve postavy vo westernoch, uviedla dnes agentúra Reuters.

 

Mnohí kritici považujú za jeho najlepšiu úlohu stvárnenie neľútostného vodcu mexických banditov Calveru v Siedmich statočných, čo bol v roku 1960 jeho prvý kinohit.

 

img

 

Podľa iných vynikol najviac vo filme Dobrý, zlý a škaredý (1966) ako bandita Tuco, ten "škaredý", protivník Clinta Eastwooda.

 

img

 

Wallach aj po rokoch hovoril, že neznámi ľudia ho spoznávajú a hvízdajú si pritom známu hlavnú melódiu z Dobrého, zlého a škaredého.

 

Wallach, ktorý aj ako deväťdesiatnik stále nakrúcal filmy, vyštudoval Texaskú univerzitu, kde "pochytil" jazdu na koni, ktorá mu dobre poslúžila neskôr v kariére. Herectvo študoval v jednej z newyorských hereckých škôl. Na Broadwayi debutoval v roku 1945 a v roku 1951 získal cenu Tony za svoj divadelný výkon. V roku 2010 mu udelili čestného Oscara za celoživotné dielo.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies