Zomrel herec Bruno Cremer, predstaviteľ komisára Maigreta

NETKY.SK • 9 August 2010, 12:57 • 2 min
Zomrel herec Bruno Cremer, predstaviteľ komisára Maigreta

Zomrel herec Bruno Cremer, predstaviteľ komisára Maigreta

slovakia

left justify in out

Vo veku 80 rokov zomrel v sobotu v parížskej nemocnici na rakovinu francúzsky herec Bruno Cremer, ktorý sa preslávil predovšetkým stvárnením postavy komisára Maigreta. Oznámil to v nedeľu večer jeho agent France Degand.
      Bruno Cremer patril k hercom starej francúzskej školy. Narodil sa 6. októbra 1929 v Saint-Mandé pri Paríži. Po dokončení hereckého konzervatória v roku 1953 nastúpil do divadla Théâtre de l'Oeuvre, kde si divákov získal svojím špecifickým a dramatickým vystupovaním v hrách od Becketta, Shakespeara, Wildea a ďalších.
      Prvú úlohu vo filme dostal v roku 1957 v dráme Quand la femme s'en mele. Po vojnovom filme Čata 317 (1965) sa naplno rozbehla jeho kariéra skutočného filmového profesionála.
      Vďaka jeho výrazovostí mu režiséri dávajú prevažne úlohy menej charakterných, psychicky narušených či tvrdých mužov na opačnej strane zákona. Takto sa divákom zapísal do pamäte napríklad v seriáli z prostredia mafie Chobotnica. Hral však aj policajtov, ako v snímke Podozriví (1974). Celkom účinkoval vo viac ako 80 filmoch.
      Ďalší zlom v Cremerovej kariére nastal v roku 1991, keď začal stvárňovať komisára Maigreta v seriáli podľa románovej predlohy Georgesa Simeona. Zádumčivý komisár s typickou fajkou riešil v 54 častiach komplikované prípady až do roku 2005.
      Cremer zanechal po sebe tri deti, ktoré mal z dvoch manželstiev. V roku 2000 mu vyšla autobiografická kniha Un certain jeune homme .

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona