Zomrel herec a dabér Jan Schánilec, český hlas Buda Spencera

NETKY.SK • 12 Október 2014, 13:53 • 2 min
Zomrel herec a dabér Jan Schánilec, český hlas Buda Spencera

PRAHA - Vo veku 72 rokov zomrel dnes dopoludnia v pražskej nemocnici po dlhej ťažkej chorobe český herec a dabér Jan Schánilec.

slovakia

left justify in out

Mnoho rokov pôsobil v pražskom Divadle na Vinohradoch, hral v celom rade filmov a v posledných rokoch sa venoval predovšetkým dabingu. Jeho hlasom rozprával napríklad Bud Spencer alebo Jack Nicholson. Informácie priniesli spravodajské portály Novinky.cz a iDNES.cz.
      

Schánilec pochádzal z Českých Budějovíc, na pražskú DAMU (Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení) ho prijali až na druhý pokus. Po skončení štúdia nastúpil do Divadla na Vinohradoch, kde pôsobil v rokoch 1966-1991.
      

Od 90. rokov minulého storočia sa venoval najmä dabingu - aj ako dabingový režisér. Hlas prepožičal tisíckam úloh. Bol laureátom prestížnej českej ceny Františka Filipovského.
      

Zahral si v kultových filmoch Svadba ako remeň, Slasti Otca vlasti či Petrolejové lampy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies