Zomrel heraldik Jiří Louda, autor štátneho znaku a prezidentskej zástavy

NETKY.SK • 2 September 2015, 19:28 • 2 min
Zomrel heraldik Jiří Louda, autor štátneho znaku a prezidentskej zástavy

PRAHA - Vo veku 94 rokov zomrel v utorok v Olomouci významný český heraldik Jiří Louda.

slovakia

left justify in out

Jeho najvýznamnejším dielom je súčasný štátny znak Českej republiky, okrem toho však vytvoril aj prezidentskú zástavu či znak Olomouckého kraja a zhruba dvoch stoviek českých obcí.

 

O úmrtí jedného z najuznávanejších európskych znalcov erbov a zástav, ktorý počas svojho života mimo iného 23 rokov pracoval v olomouckej vedeckej knižnici, informoval na svojom facebookovom profile minister obrany ČR Martin Stropnický, ktorého dnes citoval spravodajský web iDNES.cz.

 

Po maturite Louda zamieril na České vysoké učenie technické. V roku 1939 odišiel do zahraničia a zamieril do Británie, kde slúžil ako výsadkár. Po vojne bol po prevzatí moci komunistami z armády prepustený a v rokoch 1949-1951 väznený v Mírove. O tri roky nato nastúpil do olomouckej vedeckej knižnice.

 

V roku 1968 Louda navrhol prvý koncept jedného znaku pre Čechy, Moravu a Sliezsko, z ktorého vychádza aj ten súčasný. Počas nežnej revolúcie kritizoval znak Česko-Slovenska, pretože obsahoval podľa neho neheraldické prvky. Za účelom vytvorenia nového znaku ho pozvali na Pražský hrad.

 

Jeho návrh sa osvedčil a bol prizvaný aj k tvorbe znaku pre samostatné Česko. V roku 1991 ho rehabilitovali a povýšili na plukovníka vo výslužbe. Ako prvý Čech sa stal v roku 2000 akademikom Medzinárodnej heraldickej akadémie. Univerzita Palackého mu udelila čestný doktorát za celoživotné dielo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona