Zomrel generál Norman Schwarzkopf, ktorý velil operácii Púštna búrka

NETKY.SK • 28 December 2012, 08:01 • 2 min
Zomrel generál Norman Schwarzkopf, ktorý velil operácii Púštna búrka

Zomrel generál Norman Schwarzkopf, ktorý velil operácii Púštna búrka - Politika Americký generál Norman Schwarzkopf, ktorý stál na čele medzinárodných koaličných síl počas operácie Púštna búrka z roku 1991, zomrel vo štvrtok vo veku 78 rokov. Informovala

slovakia

left justify in out

img

Americký generál Norman Schwarzkopf, ktorý stál na čele medzinárodných koaličných síl počas operácie Púštna búrka z roku 1991, zomrel vo štvrtok vo veku 78 rokov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov.

Schwarzkopf, vysokopostavený štvorhviezdičkový generál, zomrel vo svojom dom v Tampe na Floride. Príčina jeho úmrtia nebola bezprostredne známa. 

Počas operácie Púštna búrka vyhnali medzinárodné jednotky armádu vtedajšieho irackého prezidenta Saddáma Husajna z Kuvajtu.

Niekdajší veterán z Vietnamu velil viac než 54.000 americkým a 200.000 spojeneckým vojakom počas šesťtýždňovej vojny z roku 1991, ktorou ukončil svoju 34-ročnú vojenskú kariéru, píše Reuters. Operácia viedla k ukončeniu irackej okupácie Kuvajtu a tým aj ku koncu vojny v Perzskom zálive.

Bývalý americký prezident George H. W. Bush a jeho manželka Barbara "trúchlia nad stratou pravého amerického patriota a jedného z veľkých vojenských lídrov svojej generácie," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom Bushovým hovorcom. Bush starší je hospitalizovaný od konca novembra.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies