Zomrel generál Karol Schwarz(†93), veterán II. svetovej vojny

NETKY.SK • 5 Marec 2014, 12:51 • 2 min
Zomrel generál Karol Schwarz(†93), veterán II. svetovej vojny

BRATISLAVA - Schwarz bol čestným predsedom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

slovakia

left justify in out

Vo veku 93 rokov zomrel v sobotu 1. marca čestný predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov generál Karol Schwarz. Agentúru SITA o tom informoval sekretariát zväzu. Schwarz pôsobil takisto ako predseda Historickej odbojovej skupiny vojakov zahraničných a spojeneckých armád. Posledná rozlúčka s ním bude 11. marca o 14:30 v bratislavskom krematóriu.

 

Karol Schwarz v rokoch 1941 – 43 absolvoval vojenskú akadémiu v Bratislave, po ktorej bol vyslaný na východný front ako vojak Slovenskej armády. Na fronte velil čate a neskôr rote. V októbri 1943 prešiel na stranu Sovietskeho zväzu. Neskôr pôsobil v 2. československej samostatnej paradesantnej brigáde. Zúčastnil sa na bojoch na Dukle, kde bol dvakrát zranený, a na oslobodzovaní Československa. 

 

Po skončení vojny ostal v armáde, odkiaľ ho ale v roku 1950 prepustili. V rokoch 1964-1968 sa podieľal na rehabilitáciách nespravodlivo odsúdených príslušníkov odboja. Sám bol plne rehabilitovaný v marci 1992. V období rokov 2000-2003 bol predsedom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Za odbojovú činnosť bol vyznamenaný mnohými vyznamenaniami, napríklad Radom Milana Rastislava Štefánika III. triedy, Čs. vojnovým krížom 1939, Radom SNP I. triedy, Radom Veľkej vlasteneckej vojny, Poľským vojnovým krížom, československou medailou Za chrabrosť pred nepriateľom a mnohými inými vyznamenaniami. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies