Zomrel gangster, ktorého život sa stal predlohou filmu Mafiáni

NETKY.SK • 13 Jún 2012, 08:57 • 2 min
Zomrel gangster, ktorého život sa stal predlohou filmu Mafiáni

Zomrel gangster, ktorého život sa stal predlohou filmu Mafiáni - Zaujímavosti Vo veku 69 rokov zomrel bývalý gangster Henry Hill, ktorého život sa stal predlohou filmu Mafiáni (1990) režiséra Martina Scorseseho. Hill skonal v utorok 12.

slovakia

left justify in out

img

Vo veku 69 rokov zomrel bývalý gangster Henry Hill, ktorého život sa stal predlohou filmu Mafiáni (1990) režiséra Martina Scorseseho. Hill skonal v utorok 12. júna v Los Angeles po dlhom boji s bližšie nešpecifikovanou chorobou, čo portálu TMZ.com potvrdila jeho priateľka Lisa. "Bol chorý veľmi dlho. Jeho srdce to nevydržalo," povedala. V spomínanej snímke si Hilla zahral Ray Liotta.

Henry Hill už ako chlapec sníval o tom, že sa stane gangstrom. V 50. rokoch vykonával drobné služby pre mafiánov, ktorých zaujal, keď po zadržaní políciou odmietol vypovedať. Mafián Paul Vario (vo filme Paul Cicero v podaní Paula Sorvina) ho tak prijal do svojich služieb. V roku 1967 Hill spoločne s Jimmym Burkeom (Jimmy Conway v podaní Roberta De Nira) a Tommym DeSimonem (Tommy DeVito v podaní Joea Pesciho) ukradli viac ako 420-tisíc dolárov z newyorského Medzinárodného letiska John F. Kennedyho. Aj keď ich polícia nechytila, v roku 1972 napokon jeho i Conwaya odsúdili za vydieranie na 10 rokov. Po šiestich rokoch sa Hill z väzenia dostal a krátko nato začal pripravovať ďalšiu veľkú lúpež. V roku 1978 ukradli Henry, Jimmy a Tommy z toho istého newyorského letiska päť miliónov dolárov. Na ich stopu sa však dostala FBI a tak sa mafiánsky boss Vario rozhodol odstrániť najslabší článok - zabijaka Tommyho. Keďže Henry cítil, že čoskoro bude nasledovať on, ako utajený svedok sa prihlásil na polícii. Jeho výpovede napokon viedli k viac ako 50 obvineniam. Napríklad Jimmy Burke dostal za stávkové podvody 20 rokov a neskôr doživotie za vraždu Richarda Eatona. Burke zomrel na rakovinu 13. apríla 1996 vo veku 64 rokov. Vo väzení predtým skonal aj Paul Vario, ktorý sa dožil 73 rokov. Samotný Hill dlho v programe na ochranu svedkov nevydržal, vyškrtli ho odtiaľ pre rôzne zločiny. V posledných rokoch mal tiež veľké problémy s alkoholom.

Hillov život spracoval do knižnej podoby reportér Nicholas Pileggi. Publikácia s názvom Wiseguy sa na trh dostala v roku 1986. Práve toto dielo sa stalo predlohou pre Scorseseho film. Snímka Mafiáni, v origináli Goodfellas, bola v šiestich kategóriách nominovaná na Oscara, pričom jedinú sošku si odniesol Joe Pesci za stvárnenie Tommyho DeVita. Snímka je podľa IMDb.com 16. najlepším filmom všetkých čias.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies