Zomrel fyzik Ronald Drever, ktorý sa podieľal na zachytení gravitačných vĺn

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 10:00 • 2 min
Zomrel fyzik Ronald Drever, ktorý sa podieľal na zachytení gravitačných vĺn

GLASGOW - Vo veku 85 rokov skonal v utorok škótsky experimentálny fyzik Ronald Drever, ktorého poznatky viedli k prvému detekovaniu gravitačných vĺn v roku 2015. Ako uviedla Dreverova rodina, vedec skonal v Edinburghu po tom, ako sa mu náhle zhoršil zdravotný stav.

slovakia

left justify in out

Ronald William Prest Drever sa narodil v októbri 1931 v škótskom Bishoptone a vyštudoval na Glasgowskej univerzite. Od roku 1977 pôsobil na California Institute of Technology, kde sa venoval teórii gravitačných vĺn, ktorých existenciu predpokladal už Albert Einstein vo svojej Všeobecnej teórii relativity. Bol jedným z objaviteľov Pound-Drever-Hallovej techniky stabilizácie laseru, ktorá významne prispela k zachyteniu gravitačných vĺn. To sa podarilo vďaka zariadeniam Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO), ktoré sa nachádzajú v USA, konkrétne v Hanforde v štáte Washington a v Livingstone v Louisiane. Práve Drever bol jedným zo zakladateľov tohto projektu, pričom vlani za svoju prácu získal viacero významných ocenení, vrátane Gruberovej ceny za kozmológiu, Kavliho ceny za astrofyziku a Breakthrough Prize in Fundamental Physics. Všetky tri menované ocenenia spolu s ním dostali aj ďalší dvaja zakladatelia projektu LIGO Rainer Weiss a Kip Thorne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies