Zomrel Frank Foster - slávny saxofonista Orchestra Counta Basieho

NETKY.SK • 28 Júl 2011, 08:27 • 2 min
Zomrel Frank Foster - slávny saxofonista Orchestra Counta Basieho

Zomrel Frank Foster - slávny saxofonista Orchestra Counta Basieho - Kultúra Americký jazzman Frank Foster - saxofonista, flautista, skladateľ a aranžér v jednej osobe, ktorého preslávila predovšetkým spolupráca s Orchestrom Counta Basieho - už nie je medz

slovakia

left justify in out

img

Americký jazzman Frank Foster - saxofonista, flautista, skladateľ a aranžér v jednej osobe, ktorého preslávila predovšetkým spolupráca s Orchestrom Counta Basieho - už nie je medzi živými. O utorkovom úmrtí 82-ročného umelca informovalo dnešné vydanie denníka The New York Times s odvolaním sa na jeho manželku Ceciliu.
      Foster zomrel doma v meste Chesapeake, štát Virgínia, na následky komplikácií po zlyhaní obličiek.
      Rodák zo Cincinnati hrával v jazzových orchestroch od 12 rokov.  Koncom 40. rokov minulého storočia sa presťahoval do Detroitu, kde bol obohatením miestnej scény. V rokoch 1951-53 slúžil v amerických ozbrojených silách na Kórejskom polostrove.
      Po návrate do civilu sa stal členom Orchestra Counta Basieho, ktorého produkciu obohatil o pôvodné kompozície i úspešné aranžmány známych jazzových štandardov (Shiny Stockings, Blues in Hoss Flat, Blues Backstage, Back to the Apple, Discommotion alebo Down for the Count).
      Po úmrtí kapelníka Counta Basieho v roku 1984 sa Frank Foster ujal po Thadovi Jonesovi aj vedenia jeho orchestra. Lídrom telesa bol potom v rokoch 1986-95.
      To už bol renomovaným hráčom, ktorý mal za sebou spoluprácu s takými jazzovými esami ako napríklad Kenny Burrell, Donald Byrd, Elvin Jones alebo Jimmy Smith.
      Umelec, ktorý myslel aj na svojich starších kolegov potrebujúcich pomoc, bol aktívnym prispievateľom a podporovateľom nadácie The Jazz Foundation of America.
      Dvojnásobného laureáta prestížnej ceny Grammy za aranžmán skladby Diane Schuurovej Deedles Blues (1987) a kompozície Georgea Bensona Basie's Bag (1988) postihla v roku 2001 mozgová príhoda, ktorá mu znemožnila ďalej hrávať na hudobné nástroje. Pokračoval však v komponovaní i aranžovaní skladieb.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies