Zomrel francúzsky spisovateľ a predstaviteľ tzv. nového románu Michel Butor

NETKY.SK • 25 August 2016, 18:30 • 2 min
Zomrel francúzsky spisovateľ a predstaviteľ tzv. nového románu  Michel Butor

PARÍŽ - Francúzsky spisovateľ a teoretik umenia Michel Butor, posledný zástupca tzv. nového románu, predstaviteľ experimentálnej literatúry, zomrel v stredu vo veku 89 rokov v nemocnici v Contamine-sur-Arve na východe krajiny.

slovakia

left justify in out

Rodák zo severofrancúzskeho Monsu-en-Baroul bol všestranným literátom, ktorý zanechal nielen romány, ale aj množstvo esejí, básní a umeleckých prekladov.

Informáciu priniesli francúzske elektronické médiá.

 

Za veľkého bádateľa literatúry označil autora v reakcii na smutnú správu francúzsky prezident Francois Hollande. Aj šéfka rezortu kultúry v Paríži Audrey Azoulayová dnes vyzdvihla všestrannosť zosnulého a jeho túžbu po objavoch a dobrodružstvách.

 

Michel Butor bol považovaný za jedného z najdôležitejších predstaviteľov tzv. nového románu popri Alainovi Robbe-Grilletovi, Nathalie Sarrauteovej a Claudeovi Simonovi. Niektoré z diel všetkých týchto autorov vyšli svojho času aj v bývalom Československu. Dej ich prác nebol primárny, všetci rezignovali v tejto experimentálnej forme literatúry na prísne chronologické štruktúry rozprávania.

 

Zosnulý bol laureátom celého radu ocenení vrátane Prix Renaudot a Prix Mallarmé, ako aj literárnej Grand Prix Académie francaise, ktorú mu udelili v roku 2013 za celoživotné dielo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona