Zomrel francúzsky esejista, filozof bulharského pôvodu Tzvetan Todorov

NETKY.SK • 8 Február 2017, 07:51 • 2 min
Zomrel francúzsky esejista, filozof bulharského pôvodu Tzvetan Todorov

PARÍŽ - Francúzsky esejista a filozof bulharského pôvodu Tzvetan Todorov zomrel dnes v Paríži vo veku 77 rokov na následky ochorenia nervového systému. Informovali o tom tamojšie elektronické médiá s odvolaním sa na pozostalých.

slovakia

left justify in out

Rodák zo Sofie, ktorý vyštudoval vo vlasti slavistiku, žil od roku 1963 vo Francúzsku, kde zasa absolvoval štúdium lingvistiky a literárnej vedy. Od roku 1973 bol francúzskym občanom.

Predstaviteľ štrukturalizmu pôsobil vyše štvrťstoročia ako riaditeľ pre výskum vo francúzskom Národnom vedecko-výskumnom centre (Centre national de la recherche scientifique/CNRS) so sídlom v Paríži. Venoval sa však nielen literárnej vede, ale aj semiotike, politike, sociológii, filozofii, histórii a zanechal bohaté dielo, nezriedka ocenené práce.

Osobitné miesto v jeho tvorbe patrí esejam o fantastickej literatúre.

Zosnulý bol laureátom viacerých prestížnych ocenení vrátane Európskej ceny za esej (1998), holandskej Spinozovej ceny (2004) či španielskej Ceny Princa astúrskeho (2008).


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona