Zomrel fotograf Billy Name, niekdajší spolupracovník Andyho Warhola

NETKY.SK • 19 Júl 2016, 16:38 • 2 min
Zomrel fotograf Billy Name, niekdajší spolupracovník Andyho Warhola

BRATISLAVA - Vo veku 76 rokov zomrel v pondelok americký fotograf Billy Name. Rodáka z mesta Poughkeepsie v štáte New York trápil v poslednom čase zlý zdravotný stav v dôsledku cukrovky.

slovakia

left justify in out

O smutnej správe informovali zástupcovia newyorskej Milk gallery. "S obrovským zármutkom by sme chceli oznámiť, že náš drahý priateľ a umelec Billy Name sa vydal na svoje ďalšie veľké dobrodružstvo. Smútime nad stratou tejto dôležitej kultúrnej osobnosti a sme vďační, že sme s ním mohli spolupracovať. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť jeho rodine a tým, ktorí ho milovali," uviedli.


Na úmrtie reagoval prostredníctvom sociálnej siete Facebook aj 67-ročný herec Joe Dallesandro, ktorý rovnako ako Billy Name, patril medzi spolupracovníkov zosnulého umelca Andyho Warhola v jeho ateliéri Factory. "Čoskoro všetci zomrieme, no Billy väčšinu našej minulosti zachytil na film," uviedol Dallesandro.


Billy Name sa narodil 22. februára 1940 ako William Linich Jr.. Známy je najmä vďaka spolupráci s Warholom, s ktorým v 60. rokoch tvoril určitý čas milenecký pár. Name na strieborno ozdobil interiér pôvodnej Factory sprejmi či alumíniovou fóliou. Jeho fotografie sa objavili na eponymnom albume kapely The Velvet Underground z roku 1969, ale i na albume The Velvet Underground & Nico (1967). Formácia spomenula fotografa v piesni That's the Story of My Life, pričom niekdajší členovia skupiny Lou Reed a John Cale tak urobili aj v piesňach Slip Away (A Warning) a Hello It's Me z nahrávky Songs for Drella (1990) venovanej Warholovi. Billy Name bol tiež členom už nefungujúcej formácie Theatre of Eternal Music, ktorú založil La Monte Young.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies