Zomrel dvojnásobný olympijský víťaz Tommy Kono

NETKY.SK • 30 Apríl 2016, 12:28 • 2 min
Zomrel dvojnásobný olympijský víťaz Tommy Kono

HONOLULU - Vo veku 85 rokov zomrel niekdajší americký vzpierač Tommy Kono. Tamojší olympijský výbor informoval, že rodák zo Sacramenta skonal minulú nedeľu v Honolulu na Havajských ostrovoch. Dôvodom úmrtia bolo ochorenie pečene.

slovakia

left justify in out

Kono začínal so vzpieraním v internačnom tábore pre Japoncov v kalifornskom Tule Lake ako 14-ročný. Keď vtedy chlapcovi s krehkou telesnou schránkou a astmou prvýkrát vložil jeho sused do rúk činku, nikto netušil, že sa rodí jeden z najväčších majstrov v dejinách vzpieračského športu.


Kono získal vo farbách USA dve zlaté olympijské medaily - v Helsinkách 1952 a Melbourne 1956. Na OH v Ríme 1960 doplnil svoju zbierku o striebro. V päťdesiatych rokoch minulého storočia vyhral šesťkrát v slede titul majstra sveta. Po skončení kariéry trénersky dozeral na výchovu svojich nasledovníkov.


"Nechcel som sa stať vzpieračom," vyhlásil v roku 1960 v rozhovore pre denník Times. "Chcel som byť len zdravý," dodal. Kono pred úspešnou športovou kariérou narukoval do americkej armády. Medzinárodná vzpieračská federácia ho pri príležitosti osláv 100. výročia založenia v roku 2005 označila za vzpierača storočia. Kono bol počas kariéry držiteľom 20 svetových rekordov. Venoval sa aj kulturistike, za svoj vzor ho považoval aj slávny Arnold Schwarzenegger. "Raz mi povedal, že keď ma ako trinásťročný sledoval v publiku, inšpirovalo ho to natoľko, že ešte v ten deň začal tvrdo trénovať," prezradil Kono v roku 2005 pre Sacramento Bee.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona