Zomrel dvojnásobný laureát Nobelovej ceny Frederick Sanger

NETKY.SK • 21 November 2013, 11:58 • 2 min
Zomrel dvojnásobný laureát Nobelovej ceny Frederick Sanger

LONDÝN - Vo veku 95 rokov zomrel v utorok britský biochemik Frederick Sanger, ktorý bol považovaný za priekopníka vo výskume ľudského genómu.

slovakia

left justify in out

 je zatiaľ jediný človek v histórii, ktorý získal dve Nobelove ceny za chémiu a je taktiež jediným britským dvojnásobným laureátom Nobelovej ceny.

Frederick Sanger sa narodil 13. augusta 1918 v obci Rendcomb a vyštudoval na University of Cambridge. Prvú Nobelovu cenu získal v roku 1958 za výskum primárnej štruktúry proteínov, predovšetkým inzulínu, druhú potom v roku 1980 spolu s Walterom Gilbertom za ich prácu na určovaní bázových postupností v nukleových kyselinách, pričom cenu spolu s nimi dostal aj americký biochemik Paul Berg. Získal tiež množstvo iným ocenení a vyznamenaní vrátane britského Radu za zásluhy a je po ňom pomenovaná organizácia Wellcome Trust Sanger Institute. "Freda Sangera môžeme pokojne nazývať otcom genomickej éry. Jeho práca položila základy ľudskej schopnosti prečítať a pochopiť genetický kód, čo spôsobilo revolúciu v biológii a aj v súčasnosti prispieva k zlepšovaniu zdravotnej starostlivosti," uviedol neurobiológ Colin Blakemore z University of London. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies